Доступність посилання

ТОП новини

Німецький депутат змінила портфель на ганчірку


Німеччина – До початку загальнонімецького страйку прибиральників на захист прав цієї групи працівників виступила депутат земельного парламенту у федеральній землі Ренате Гендрікс. Для цього 57-річній жінці, яка представляє в ландтазі соціал-демократів, самій довелося змінити костюм на робочий халат, а портфель – на ганчірку.

Подібне в Німеччині вже було. Кілька десятиліть тому публіцист Ґюнтер Вальраф переодягнувся простим робітником, щоб дізнатися, як працюється трудовим мігрантам із Туреччини. А тепер народний обранець Ренате Гендрікс, яка входить до складу земельного парламенту Північного Рейну-Вестфалії, вирішила на собі перевірити скарги прибиральниць зі свого округу. Об’єктом для таємної ревізії вона обрала університетську клініку в Бонні.

«Прозора особа»

Перше, що впало в око народному обранцю, коли вона пройшлася коридором лікарні в екіпіровці прибиральниці, так це тотальне ігнорування з боку медичного персоналу. У розмові з журналістами Генрдрікс розповіла: «Я пішла на поверх із палатами, й почала прибирати. Спочатку я люб’язно віталася. І тут я помітила цю прірву. Медики практично вас взагалі не помічають. Ви – прозора особа, яку ніхто не помічає».

Депутату земельного парламенту довелося пізнати виснажливість праці прибиральниці. Попри старання, Ренаті Генрдрікс так і не вдалося вкластися у відведені дві з половиною години й навести порядок в усіх 10-х приміщеннях. «Звичайно, це була для мене нова робота, – каже вона, – але все одно можу стверджувати, що відведеного часу не вистачає для виконання всього обсягу. Це якраз те, на що скаржиться персонал. І, на мою думку, такі скарги не безпідставні».

Небезпечні наслідки

Депутат звернула увагу на обмежені в часі контракти, за яким працюють прибиральники. За її словами, часто трапляється так, що пропонують продовжити контракт на значно гірших умовах – ще більше прибирати за ту саму зарплату і коротший час. Ренате Гендрікс застерегла й від негативних наслідків такого тиску. «Для пацієнтів це може мати драматичний розвиток, оскільки дедалі складніше дотримуватися норм гігієни. І це є дуже проблематичним», – переконана Гендрікс.

Університетська клініка в Бонні, однак, відкинула висунуті їй закиди. Як сказав один із представників лікарні, всі норми гігієни дотримуються, що ж стосується робочого навантаження, то воно є типовим для всієї галузі.

Страйк прибиральників

Саме проти таких умов, а також за збільшення зарплат і виступають прибиральники в Німеччині, які у вівторок оголосили про початок загальнонімецького страйку. Зокрема, профспілки вимагають підвищити зарплати більше, ніж на 8 відсотків. А працедавці пропонують лише три відсотки. Нині прибиральники в Німеччині отримують у середньому 8 євро і 17 центів за годину праці.

Для досягнення своїх вимог прибиральники випрацювали й спеціальну тактику. Припиняють роботу не всі відразу, а по черзі. Працедавці не знають, який із наступних об’єктів залишиться неприбраним. Так, у вівторок сміття в смітниках і пил на підвіконнях залишалися на 15-ти підприємствах у Берліні.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG