Доступність посилання

ТОП новини

Західним німцям набридає фінансова солідарність зі східними


Німеччина – 20 років тому Німеччина святкувала падіння Берлінської стіни, яке зрештою призвело до об’єднання країни і… збільшення податкового тягаря. Починаючи від 1991 року, з кожного німецького громадянина стягується так званий «податок солідарності» на відбудову нових федеральних земель. Останнім часом серед західних німців зростає невдоволення такими зборами. Цього тижня фінансовий суд федеральної землі Нижня Саксонія визнав його таким, що суперечить Конституції.

«Податок солідарності» нині становить п’ять з половиною відсотків. Платити його повинен кожен громадянин Німеччини без винятку.

Загалом, починаючи від 1991 року, на ремонт доріг, шкіл, підтримку підприємництва, але також на допомогу безробітним і виплату пенсій у східних федеральних землях уже було витрачено понад тисячу мільярдів євро.

Гроші потрібні й західній Німеччині

Останнім часом серед західних німців лунає критика: мовляв, досить платити новим федеральним землям, оскільки на Заході країни теж накопичилося чимало проблем, для розв’язання яких потрібні гроші.

І от тепер фінансовий суд у Ганновері задовольнив один позов і вирішив, що «податок солідарності» суперечить Основному законові. Серед аргументів суддів – те, що податок запроваджувався як тимчасова допомога, а перетворився на постійний інструмент.

Представник фінансового суду Йорґ Ґрюне роз’яснив: «Така тимчасова допомога, на переконання суду, мала б бути зупинена 2007 року. Принаймні від того моменту закон суперечить Конституції».

Тепер своє слово має сказати Федеральний конституційний суд. Однак це може бути досить тривалий процес. Рішення очікується не раніше від 2011 року.

Президент Союзу платників податків Карл Гайнц Деке радить політикам не чекати на рішення конституційних суддів. «Звичайно, це удар для політики, і я можу лише закликати політиків і Бундестаг не зволікати, а якомога швидше скасувати «податок солідарності», щоб не отримати ще одного ляпаса – тепер уже від Федерального конституційного суду», – сказав він.

Уряд не поспішає відмовлятися від податку

На думку деяких економістів, уникнути фінансового удару для східних федеральних земель можна за допомогою поступової відмови від «податку солідарності». Тобто – щороку зменшувати його розмір і 2019 року звести податок до нуля.

Уряд Німеччини, однак, поки що не демонструє особливої готовності до відмови від такого джерела поповнення бюджету. Адже йдеться про 12–13 мільярдів євро щорічно.

Можна собі уявити, що раптове недоврахування такої суми державна скарбниця зможе витримати лише з великими труднощами.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG