Доступність посилання

ТОП новини

ЄС дозволив літати в Європу українським авіакомпаніям, які туди вже не літають


Київ – Єврокомісія скасувала днями заборону літати до країн ЄС трьом українським авіакомпаніям – «Мотор Січ», Українській авіатранспортній компанії та «Воларе». Ще одному перевізникові, Українсько-Середземноморським авіалініям, дозволили літати туди з обмеженнями. У Міністерстві транспорту і зв’язку таке рішення назвали успіхом країни. Експерти ж кажуть, що ціною цього «успіху» було доведення кількох із цих компаній до ліквідації.

Уперше до списку небажаних у Євросоюзі гостей потрапила українська авіакомпанія «Воларе» у 2007 році. Впродовж трьох років міжнародні експерти регулярно інспектували українських перевізників на дотримання норм безпеки, і до «чорного списку» додавалася все нові компанії: «Українсько-Середземноморські авіалінії», «Українська авіаційна транспортна компанія», «Мотор Січ».

Наприкінці листопада цього року Єврокомісія оприлюднила оновлений «чорний список», до якого не внесли трьох українських перевізників, мотивуючи це результатами перевірки. А Українсько-Середземноморським авіалініям дозволили відновити польоти частково.

Заступник міністра транспорту України, голова Державіаадміністрації Олександр Давидов називає таке рішення успіхом країни. «Це чудовий результат, – каже заступник міністра, – що жодна українська компанія не залишається в «чорному списку». Це додає іміджу і можливості нам більш плідно працювати з європейським співтовариством у рамках єдиного авіаційного простору між Україною та Європою».

Переговори про єдиний авіаційний простір Київ та Брюссель ведуть уже третій рік, однак успіхів поки що не багато. Україна не має навіть повітряного кодексу, без якого угоди з Європою про «єдине небо» бути не може. Тим часом останній варіант повітряного кодексу Верховна Рада відхилила. Вдруге Мінтранс ініціюватиме розгляд документу після Нового року, розповів Олександр Давидов.

А чи був успіх?


Голова Центру політичного та економічного аналізу Олександр Кава вважає позицію Мінтрансу перебільшеною. Адже, щоб вивести авіакомпанії з «чорного списку», двом із них анулювали сертифікат експлуатанта (так називається дозвіл на виконання повітряних перевезень). Отож «Українська транспортна авіакомпанія» та «Воларе» оголосили про дефолт. Скасування заборони літати до Європи двом іншим перевізникам також не свідчить про поліпшення безпеки польотів, розповів експерт Олександр Кава.

«Державіаадміністрація, як завжди перебільшує, оскільки дві авіакомпанії були виключені не тому, що вони покращились, а тому, що вони перестали існувати, – каже експерт. – Що стосується компанії «Мотор Січ», то ця авіакомпанія регулярних рейсів у Європу не виконує, лише чартерні. Що ж до «Українських Середземноморських авіаліній», то зняття заборони стосується не всієї авіакомпанії, а лише одного її літака».

При цьому й «Українсько-Середземноморські авіалінії» наразі взагалі не виконують польотів. Усі їхні повітряні судна передані або в оренду, або в управління компанії-партнера.

Європейська комісія вперше запровадила «чорний список» авіакомпаній у 2006 році, щоб обмежити перельоти авіаперевізників, які порушують норми безпеки. Нині в цьому списку 233 компанії з 20 країн, яким польоти до Європи заборонені, і ще 8 компаній із 6 країн, які мають право здійснювати польоти до ЄС не всіма своїми літаками.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG