Доступність посилання

ТОП новини

ООН проведе розслідування британського скандалу з імейлами щодо кліматичних змін


Лондон – Скандал навколо британських науковців, які, начебто, фальсифікували інформацію про кліматичні зміни – розгорається. Інформацію про те, що співробітники Університету Східної Англії намагалися приховати важливі дані, які підтверджують скептичні погляди щодо кліматичних змін у світі, розслідуватиме комісія ООН. Знаковим є те, що це відбувається за кілька днів до початку саміту стосовно кліматичних змін.

Скандал почався після того, як британським хакерам вдалося проникнути до комп’ютерної мережі Університету Східної Англії, який займається вивченням кліматичних змін та викрасти імейли науковців. Йдеться, зокрема, про листи Голови Центру кліматичних досліджень цього наукового закладу, професора Філа Джоунза. В одному із приватних імейлів Джоунза йдеться про «трюк», начебто використаний для маніпуляції статистичними даними щодо температури землі, аби «приховати її падіння». Цю інформацію хакери масово розіслали електронною поштою.

Філ Джоунз каже, що текст його імейлів було висмикнуто із контексту, щоб виглядало, наче вчені намагалися приховати інформацію, яка не підтримує тверджень, що кліматичні зміни справді відбуваються, і причиною котрих є діяльність людини. Професор наголошує, що слово «трюк» він вжив, як сленгове у сенсі «зробити розумну річ».

Однак, багато експертів у Британії шоковані. Зокрема, оглядач Марк Ковелл зазначає: «Більшість із нас ніколи повністю не збагне наукового підґрунтя під кліматичними змінами. Тож ми змушені довіряти тим, хто розуміє його. Імейли професора Джоунза виглядають, як зрада цієї довіри. Вони є ударом по відносинах між наукою та суспільством, незалежно від того, віримо ми у спричинені людиною кліматичні зміни чи ні».

Імейловий скандал взяли на озброєння скептики щодо кліматичних змін

Хвилі британського скандалу докотилися і до Конгресу США, де скептики щодо кліматичних змін намагаються заблокувати відповідне законодавство. Лідер скептиків, республіканець Джеймз Сенсенбреннер заявив: якщо імейли є справжніми, то це ставить під питання усю справу кліматичних змін. Точка зору скептиків полягає у тому, що температура на Землі, можливо, підвищується природно і незалежно від людської діяльності. Вони наполягають, що примусові заходи, які застосовуються задля зменшення викидів двоокису вуглецю в атмосферу є надто суворими.

Міністр із питань зміни клімату та енергетики британського уряду Ед Мілібанд сказав, що не можна дозволити, щоб скандал з імейлами відвернув увагу від головного послання саміту в Копенгагені. Він вважає, що наука має переконливі докази кліматичних змін, тож низка імейлів, із якою, можливо, у певний спосіб маніпулювали, не може заперечити висновки світової науки. Проте, один урядовець із Саудівської Аравії вже сказав, що скандал, без сумніву, позначиться на роботі саміту.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG