Доступність посилання

ТОП новини

Берлусконі – так! Берлусконі – ні!


2009 рік для Берлусконі був переповнений гучними скандалами. За це італійське видання Rolling Stone визнало прем’єра рок-зіркою року
2009 рік для Берлусконі був переповнений гучними скандалами. За це італійське видання Rolling Stone визнало прем’єра рок-зіркою року

Рим – В Італії наприкінці року активізувалися протести проти політики прем’єр-міністра Сильвіо Берлусконі. Люди виходять на вулиці і вимагають його відставки. Берлусконі звинувачують у корупції, зв’язках із мафією і нехтуванні інтересами виборців. Наскільки потужна хвиля народного невдоволення? Чи справді пан Берлусконі ризикує прем’єрською посадою, яку обіймає втретє?

В Італії всі переймаються проблемами Берлусконі і ніяк не виходить займатися проблемами країни, сказав якось один із провідників лівоцентристської опозиції. З таким висновком погоджуються як опоненти, так і прихильники прем’єра. Але і в тих, і в інших своя логіка.

«Відколи себе пам’ятаю, в Італії панує політика Берлусконі: корупція, конфлікт інтересів.., – говорить учасник антиберлусконівської маніфестації в Римі. – Я протестую проти такої політики, я хочу, щоб Італія змінилася на краще, щоб у майбутньому було більше справедливості, бо людина не може перебувати при владі лише тому, що володіє мас-медіа і захищає власні бізнес-інтереси».

Цей молодий чоловік разом із іншими демонстрантами закликав Берлусконі залишити посаду і чесно йти до суду й захищатися. На акцію проти прем’єра, оголошену через інтернет, зібрався мільйон людей, кажуть організатори. Поліція уточнює: було приблизно 90 тисяч.

«Найкращий прем’єр за 150 років»?


Інша мешканка столиці не поділяє aні критики на адресу прем’єра, aні вимог маніфестантів. «Берлусконі, прийшовши до влади, вже був багатим, – каже вона. – Він не хапався за владу, щоб розбагатіти, як це зробили його опоненти. Тому Берлусконі просто заздрять. Він активний діяч у всіх сферах політики. Він має гарні стосунки з лідерами усіх держав, його скрізь радо приймають. Ця антиберлусконівська кампанія організована іншими політиками».

За понад півтора року, як Сильвіо Берлусконі втретє повернувся у прем’єрське крісло, його популярність серед населення поступово йде на спад. Та навряд це турбує 73-літнього політика, котрий без зайвої скромності вважає себе «найкращим прем’єром за 150 років історії Італії».

З одного боку, гучні скандали довкола його приватного життя та підприємницької діяльності загнали посадовця в глухий кут, коли відставка здається неминучою. З іншого боку – це Італія, де з приходом до влади бізнесмена Берлусконі 1994 року внутрішня політика чимдалі більше нагадує реаліті-шоу. І сам Берлусконі не лише головний герой, а ще й виконавчий продюсер цього шоу.

Італійці ще не кажуть «прощай»


Римський кореспондент хорватського телебачення Силвіє Томашевич зазначає: «Безумовно, постать Берлусконі аномальна. Як на мене, підприємець не може бути главою уряду. Він розглядає політичні процеси, ніби це процеси всередині його фірми, і хотів би бачити усіх італійців своїми підлеглими. Це не є демократія».

Іноземна преса чи не найбільше допікає італійського прем’єра. Британський Economist регулярно пише, що Сильвіо Берлусконі не здатний керувати країною, а італійці вже давно повинні йому сказати: «Прощай!»

Однак жителі сонячного півострова не поспішають цього робити. Попри усі слабкості, недоліки політика багато хто з італійців мріє бути таким же успішним, як Берлусконі, таким багатим, як Берлусконі, і так уміло виходити сухим із води, як це робить Сильвіо Берлусконі.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG