Доступність посилання

ТОП новини

Немає зарплати – немає трамваїв: харківські транспортники знову страйкують


Під стінами будівлі Виконавчого комітету Харківської міської ради страйкують працівники «Міськелекротранса» 11 січня 2010 року
Під стінами будівлі Виконавчого комітету Харківської міської ради страйкують працівники «Міськелекротранса» 11 січня 2010 року

Харків – У Харкові знов страйкують транспортники. Працівники комунального підприємства «Міськелекротранс» у понеділок, як і кілька місяців тому, відмовились виходити на роботу, залишили місто без трамваїв та тролейбусів. Натомість кілька трамваїв підігнали під стіни міськради, де влаштували пікет із вимогою погасити борги із заробітної плати. Водіям та кондукторам винні гроші за останні півроку.

Керівництво «Міськелектротрансу» та міська влада вкотре нарікають на відсутність державних компенсацій за перевезення пільговиків. Через це, мовляв, нема чим платити людям зарплату і за що ремонтувати вагони.

Щоб збільшити надходження минулого року, із 75 копійок до 1 гривні підняли вартість проїзду в трамваях та тролейбусах. Утім ситуація не покращилась. Працівники підприємства скаржаться, що не знають куди йдуть ці гроші. Але, як наголошують, точно не на їхню зарплату. Зароблених грошей водії та кондуктори не бачили вже півроку – із червня, розповів кондуктор одного з депо Володимир Яковенко.

«Ну ось дали 200 гривень, десь у 20-х числах грудня. І сто гривень 31-го числа пізно увечері!», – каже квін.

Наразі, за словами працівників підприємства, кожному з них винні десь від 5 до 20 тисяч гривень. Саме щоб домогтися виплати грошей колектив «Міськелектротрансу» в понеділок вийшов із численним пікетом під стіни міськради.

Нові обіцянки виплатити гроші


Кількагодинні переговори представників колективу «Міськелектротрансу» із посадовцями ніби дали результат. Гроші людям пообіцяли виплатити впродовж кількох днів. Про це заявив директор підприємства Сергій Почепецький.

За його словами, на погашення заборгованості направлять гроші, які в міському бюджеті були зарезервовані на будівництво метро. Водночас, мовляв, будівництво підземки не припиниться, оскільки на січень фінансування вже виділили, а гроші на лютий і березень виділятимуть за підсумками наповнення бюджету.

«Це сума 28 мільйонів гривень. Це в повному обсязі йде погашення боргів із зарплати за час, що сплинув, – зазначає Сергій Почепецький. – Зараз вже пішли гроші через казначейство. Максимум у середу вони мають бути виплачені».

Також пан Почепецький запевнив, що робота міського електротранспорту незабаром поновиться.

Натомість працівники підприємства заявили, що обіцянкам більше не вірять, і на роботу вийдуть лише тоді, коли отримають гроші. Адже одного разу вони вже повірили, коли у жовтні минулого року після десятиденного страйку, не отримавши ані копійки, таки поновили роботу.

Не гають часу між тим політики та чиновники – протестну акцію дехто з них перевів у політичну площину. Зокрема один із кандидатів на посаду Президента заявив про свою підтримку пікетників, а начальник міського управління транспорту Євген Водовозов, на звільненні якого наполягають страйкарі, назвав акцію політичним замовленням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG