Доступність посилання

ТОП новини

Зарплати українців – найнижчі в Європі


Менше, ніж в Україні, ніхто у Європі не заробляє, констатує директор Інституту демографії Елла Лібанова. Офіційні доходи українців, за даними Держкомстату, торік практично не зросли: у жовтні 2008 року середня зарплата українця становила 1917 гривень на місяць, а у жовтні 2009 року – 1950 (приблизно 246 доларів). Для порівняння: у Польщі середня зарплата – 1,2 тисячі доларів на місяць, у Франції – 5,5 тисяч доларів, а у Латвії – 575 доларів. Як можна підняти середні зарплати в Україні й при цьому уникнути стрибка інфляції, підняття цін та інших негативних наслідків?

Ми програємо навіть з урахуванням цін?

Економічна криза, стрімке падіння курсу гривні, а також намагання у таких умовах заморозити зарплати. Як наслідок українець у середньому заробляв торік лише на 33 гривні більше, ніж позаторік. Реальні доходи, звісно, більші (якщо врахувати «зарплати у конвертах»), але і з ними українці одержують грошей найменше в Європі, зазначає директор Інституту демографії Елла Лібанова. «Навіть, якщо брати з урахуванням цін, то все одно виходить, що програємо. Скажімо, Польща та Угорщина пішли на різке підвищення зарплати і це було чинником економічного розвитку. В нас і різкого не було, і зростання продуктивності не було».

Окрім цього, зазначає Елла Лібанова, «тінізація» заробітних плат є, але вона не така велика, як декому здається. «Тому що я ніколи не повірю, що на великому підприємстві, де працює декілька тисяч працівників, хтось піде на те, щоб видавати «зарплату в конвертах». Середня заробітна плата більш-менш віддзеркалює ситуацію».

Депутат від БЮТ, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін не погоджується з даними, що українські зарплати - найнижчі в Європі. «Реальні доходи людей складаються приблизно на дві третини із заробітної плати і на третину – з доходів, які не входять до цього визначення. В цій третині якраз і знаходяться люди, які формально є найманими працівниками, але фактично заробляють собі на життя іншими способами».

Якщо ви хочете отримувати більше, не треба чекати милостей від держави, очікуючи, поки вона посприяє зростанню середніх зарплат,
наголошує Сергій Терьохін. За його словами, це все залежить від нас. Якщо Вам потрібні гроші - треба шукати можливість їх заробити.

Як можна сподіватися на більші доходи українців, на вищі зарплати за нинішньої ситуації в українській економіці, коли ВВП впало за рік на 15%, запитує депутат від Партії регіонів, голова підкомітету парламентського комітету з питань економічної політики Олексій Плотников.

«Підняти зарплати можна шляхом підвищення продуктивності праці; шляхом того, що в Україні почнеться зростання, а не таке безпрецедентне падіння, як в цьому році. Якщо нормально розвивається економіка, якщо вона зростає, то безперечно зростають доходи громадян і заробітні плати», - сказав Олексій Плотников.

Найменше шансів заробити «живу копійку» - на Закарпатті

Закарпаття експерти вважають одним із найбідніших регіонів України. Тут найменше промислових підприємств, найменше сільськогосподарських земель (адже навколо гори), а відповідно – найменші можливості заробити «живу копійку». І навіть якщо пощастить знайти роботу, платять хоч і живі, але справді копійки, розповідає кореспондентка Радіо Свобода в Ужгороді Надія Петрів.

Уся родина Станкевичів з села Ракошина, що в Мукачівському районі Закарпаття, живе виключно з того, що обробляє землю та вирощує худобу. Марина, її мати й чоловік Василь усе вирощене продають, за виручені гроші купують необхідні речі, сплачують комунальні послуги. Люди через кризу бідніші, на домашні, екологічно чисті, а відповідно й на дорожчі продукти їм грошей не вистачає. «Добре би було, якби була якась стабільна робота й зарплата кожного місяця. Дуже не вистачає грошей», - розповіла 32-річна Марина.

Спеціаліст Карпатського центру полінгових досліджень Василь Химич говорить, в Закарпатті справді дуже сутужно з заробітками. «Якщо ще до кризи мало хто погоджувався працювати в містах менше, ніж за тисячу гривень, то зараз і на 700-800 погоджуються. По селах, знаю, є такі підприємства, що платять по 200-300. Певна річ, це не повний зайнятий день чи тиждень, але це вже й не гроші на нинішній час».

Чимала частина закарпатців на заробітках за кордоном. Хтось живе лише за рахунок соціальних виплат.

Де знайти резерви для підвищення зарплат?


Штучно підняти зарплату неможливо, це ілюзія і гра на почуттях виборців, зауважує економіст, колишній віце-прем’єр та міністр економіки України Володимир Лановий. За його словами, щоб підвищити рівень заробітної плати необхідні кілька чинників - це зниження матеріаломісткості, зменшення кількості сировинних галузей і збільшення кількості галузей кінцевого продукту. «Це нові технології, нові галузі, нове виробництво і переведення людей на високооплачувані робочі місця. Друге питання – підвищення самої продуктивності праці за рахунок залучення нових капіталів та нового менеджменту», - сказав Володимир Лановий.

Середні зарплати українців називають найнижчими в Європі, а от ціни цілком можна порівняти з цінами в інших незаможних державах континенту, а в деяких аспектах (зокрема, стосовно житла) вони є навіть вищими.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG