Доступність посилання

ТОП новини

Харківський бабак Тимко Другий спрогнозував ранню і теплу весну


Харків – На Харківщині святкують День Бабака. Вже традиційно 2 лютого на біостанції в селищі Гайдари будять після зимової сплячки «головного синоптика країни» – бабака Тимка. За його поведінкою визначають, якою буде весна. Цьогоріч постарілого Тимка, який віщував погоду останні шість років, вирішили не будити. На цій так званій посаді його змінив молодий колега.

Нового, однорічного бабака, на біостанції охрестили Тимком Другим. Тепер саме він щороку даватиме українцям прогноз на найближчу весну. До такої уваги тварина поки не звикла, і надто вже опиралася, коли керівник біостанції Віктор Токарський діставав її із теплого, встеленого соломою дерев'яного будиночка. Згідно зі спостереженнями біологів, якщо бабак прокинувся і не побачив власної тіні – буде рання весна.

«Він молодий ще, боїться... Ну, ну... Тимко... Кусається! Ну ось наш новий Тимко! Ну, яка погода буде? Ти ж маєш сказати... Точно, весна настане рано і буде теплою! Так сказав Тимко Тимофійович», – оголосив Віктор Токарський.

Нового синоптика на біостанції обирали за кількома критеріями. Головне, як каже Віктор Токарський, аби був приязним і не лякався людей.

Колись українці тримали байбаків замість собак

Традиція спостерігати за поведінкою бабаків має давнє Слобожанське коріння, розповідає етнограф Вікторія Склярова. Наші прадіди у такий спосіб дізнавалися, коли закінчиться зима і чи треба економити сіно для худоби. Фахівці кажуть, що раніше бабаків також тримали замість собак, бо ці тварини дуже віддані і мають сильне відчуття території. Сьогодні серед українців також набувають популярності хатні бабаки.

Таке пробудження серед зими аніскільки не шкідливе для тварини. За словами декана біологічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна Людмили Воробйової, Тимко Другий згодом знов засне, і спатиме до весни.

«Вони прокидаються приблизно у цей час, у лютому, щоб подивитися, що коїться надворі і коли будити всіх інших», – зауважує Людмила Воробйова.

А Тимко-пенсіонер їстиме моркву із молоком

Тимко-молодший, як і його попередник – бабак зі степів Великобурлуцього району. Саме там, у реліктовій колонії і зберігся степовий бабак в Україні.

11-річний Тимко, за словами Віктора Токарського, тепер офіційно на пенсії. Він житиме на біостанції і матиме чудові умови.

«Його будиночок ми не будемо чіпати, і не будемо його ображати. Тут він буде жити. Будемо підгодовувати, в селі купувати молоко. Вони його дуже полюбляють... І ще моркву», – каже Віктор Токарський.

Молодого ж Тимка сьогодні посвятили у студенти, а наступного року його планують одружити.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG