Доступність посилання

ТОП новини

Страйк пілотів авіакомпанії Люфтанза


Літаки німецької авіакомпанії Lufthansa на злітно-посадочної смузі аеропорту Франкфурта-на-Майні. 17 лютого 2010 року
Літаки німецької авіакомпанії Lufthansa на злітно-посадочної смузі аеропорту Франкфурта-на-Майні. 17 лютого 2010 року

Німеччина – Німецькі пілоти погрожують тривалим страйком, який може частково паралізувати повітряне сполучення з Німеччиною. Акції протестів подібного масштабу ця компанія ще не мала.

До страйку німецьких пілотів підштовхує передусім страх за свої робочі місця. Останнім часом на традиційних для цієї авіакомпанії рейсах керівництво Lufthansa активно використовує літаки придбаних не так давно дочірніх підприємств. Йдеться про таких авіаперевізників як Brussels Airlines або Austrian Airlines, на яких пілоти заробляють на чверть менше, ніж їхні німецькі колеги.

«Нам йдеться не стільки про те, що ми отримуємо замало грошей, скільки про збереження наших робочих місць. І я впевнений, що досягнемо нашої мети», – заявив речник профспілкового об’єдання пілотів Cockpit Йорґ Гандверґ. Ця профспілка вважається добре організованою, і до її погроз слід ставитися серйозно. Тим більше, що під час голосування 94 відсотки пілотів підтримали страйк.

Акцію протесту планують розпочати в понеділок, якщо керівництво Lufthansa до того часу не погодиться включити до тарифної угоди параграф про гарантію збереження робочих місць. І ще одна вимога: право впливати на рішення, які ухвалюються в середині концерну. Якщо стосовно першої вимоги керівництво компанії продемонструвало готовність до компромісу, то друга вимога відкидається категорично. Тут уже йдеться про «втручання в менеджмент», цитують інформаційні агентства представників Lufthansa.

Страйк у нелегкий для Lufthansa час

Правління компанії вже нераз закликало пілотів утриматися від робітничої боротьби в економічні складні часи. Торік кількість пасажирів Lufthansa скоротилася більше, ніж на чотири відсотки в порівнянні з попереднім роком. Компанія змушена максимально заощаджувати, аби не опинитися в збитку, і витримати конкурентну боротьбу з дешевшими конкурентами.

«Ми намагаємося, наприклад, частіше використовувати літаки, аби не було простоїв, вмонтовуємо в салони вужчі крісла, аби збільшити кількість пасажирів, розбираємо кухні, які не потрібні, оскільки їжа сьогодні завантажується на борт уже готовою», – розповів про заходи на заощадження коштів представник авіакомпанії Клаус Вальтер.

Незважаючи на складні умови, за яких нині доводиться працювати авіакомпанії, пілоти налаштовані рішуче і наполягають на виконанні їхніх вимог. Компанії нічого іншого не залишається, як готуватися до страйку. Клієнтам уже зараз пропонують додаткові можливості перенести свої квитки або здати їх, якщо рейс буде скасовано через страйк.

Востаннє пілоти Lufthansa страйкували весною 2001 року. Тоді страйк тривав три дні. Акцію протесту відчули 200 тисяч пасажирів. Цього разу пілоти погрожують страйкувати на день довше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG