Доступність посилання

ТОП новини

Поширення німецької – Берлін тисне на газ


Ґідо Вестервелле
Ґідо Вестервелле

Берлін – «Німецька – мова ідей» – під такою назвою з ініціативи глави зовнішньополітичного відомства Німеччини Ґідо Вестервелле цього тижня розпочалася глобальна кампанія на підтримку поширення німецької мови. За офіційними даними, німецька є рідною для приблизно ста мільйонів мешканців планети.

На одній із перших прес-конференцій Ґідо Вестервелле як міністра закордонних справ Німеччини трапився інцидент, який згадують досі. Один із британських журналістів попросив його сказати кілька слів англійською.

Вестервелле тоді відповів: «У Великобританії прийнято, що там, звісно, говорять англійською. Так само і в Німеччині прийнято говорити німецькою». Тепер Вестервелле вирішив за допомогою спеціальної програми заохотити світ активніше вивчати німецьку мову.

Усе в руках самих носіїв мови

За офіційними підрахунками, нині в світі загалом говорить німецькою близько 180 мільйонів осіб, для ста мільйонів із яких німецька є рідною. У Європейському Союзі за кількістю носіїв мови німецька навіть посіла перше місце.

Однак кількість людей, які вивчають німецьку мову, скоротилася. Нині таких нараховується 14,5 мільйонів осіб. П’ять років тому їх було ще на 2 з половиною мільйони більше.

Причина такої тенденції, на думку президента Ґете-Інституту Клауса-Дітера Лемана, полягає не в тому, що німецька належить до складних мов. «Мені здається, ми повинні чіткіше продемонструвати, що нам не байдуже, як наша мова розвивається, що ми й самі відчуваємо її багатогранність і життєвість. Таким чином ми можемо розбуркати ще більший інтерес світу до нашої мови», – наголосив Леман.

Інші країни теж не сидять, склавши руки

У мовному питанні Німеччина останнім часом відчуває дедалі більшу конкуренцію з боку Франції, Іспанії, Китаю. Як стверджують експерти, ці країни приділяють величезну увагу поширенню своїх мов на планеті. Не сприяє зростанню кількості охочих вивчати німецьку й домінування англійської.

Водночас президент Ґете-Інституту наголосив, що не слід намагатися взяти гору над англійською, яка вже давно перетворилася на інструмент міжнародного спілкування. «Німецьку бажано поширювати як носія культурних цінностей, як мову, за допомогою якої можна краще зрозуміти певні якості. Саме в цьому я бачу вирішальні моменти», – сказав Леман.

Він висловив сподівання, що ініціатива «Німецька – мова ідей» допоможе об’єднати окремі мовні проекти і покращить їхнє координування.

Німецька як стандартна і в структурах ЄС?

До речі, міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле продемонстрував послідовність. Перед учасниками Міжнародної конференції з питань безпеки в Мюнхені він знову ж таки виступив не англійською, а німецькою мовою.

Така прив’язаність до німецької викликала підозру: може, Вестервелле просто не знає англійської? Головний дипломат Німеччини розвіяв такі сумніви і пояснив, що як міністр закордонних справ витрачає щорічно 300 мільйонів євро на підтримку німецької мови не для того, щоб потім у себе вдома відмовлятися від її використання.

Тепер глава зовнішньополітичного відомства з Берліна домагається, щоб і у структурах Євросоюзу німецьку включили до стандартних мов поруч із англійською та французькою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG