Доступність посилання

ТОП новини

«Зелені» критикують уряд Німеччини за бум експорту зброї


Німеччина – За останні п’ять років Німеччина збільшила експорт зброї більше, ніж удвічі. Як наголошується у черговому річному звіті Стокгольмського інституту дослідження миру, більше зброї продають лише Сполучені Штати й Росія. Чи є тут чим гордитися? Німецькі «зелені» вважають, що ні.

Найбільшим попитом користуються німецькі підводні човни та танки. За даними Стокгольмського інститут дослідження миру, загалом частка Німеччини в світовому експорті зброї нині становить 11 відсотків. Це почесне третє місце. Перше місце й надалі обіймають Сполучені Штати Америки із 30 відсотками та Росія із 23 відсотками.

Ще п’ять років тому, частка Німеччини на ринку озброєнь не перевищувала шести відсотків. Головними клієнтами німецької оборонної промисловості виступають Туреччина, Греція та Південна Африка.

Більший контроль з боку парламенту


Ніхто не має нічого проти, коли зброя продається партнерам по НАТО, однак експорт такої продукції до нестабільних країн не витримує жодної критики, наголошують представники партії «Союз 90/Зелені». Вони дорікають німецькому уряду, що той не дотримується рестриктивних експортних приписів, коли йдеться про продаж зброї. Так, закон забороняє постачати зброю до менш стабільних регіонів. «І все ж таки поставки здійснюються в Індію», – заявила лідер «зелених» Клаудія Рот в інтерв’ю газеті Passauer Neue Presse. За твердженням Рот, незважаючи на порушення прав людини, зброю з Німеччини отримує й Китай.

Свою колегу по партії підтримала й голова фракції «зелених» у німецькому Бундестазі Ренате Кюнаст. Вона вимагає посилити контроль за експортом зброї з боку парламенту. «Не можна допускати, щоб експорт зброї орієнтувався на якісь інші критерії, крім етичних питань і питань безпеки. Тут не можна керуватися тільки економічними інтересами», – заявила Кюнаст.

Експорт зброї задля збереження робочих місць

Також Гессенський фонд дослідження миру й конфліктів піддав критиці федеральний уряд у цьому питанні. В розмові з газетою Kölner Stadt-Anzeiger експерт Ніклас Шьорніґ висловив думку, що серед політиків намітилася тенденція відносно щедро роздавати дозволи на експорт зброї.

Експерт звернув увагу на той факт, що в нинішній коаліційній угоді експорт зброї згадано в контексті з німецькою зовнішньої економічною політикою, а не в контексті політики збереження миру. Упродовж десятиліть, критикує експерт, експорт зброї пояснюється прагненням зберегти цінні робочі місця й технологічну здатність місцевої промисловості.

Уряд: суворі критерії ніхто не змінював

Представники уряду відкидають такі аргументи й намагаються применшити значення звіту Стокгольмського інституту дослідження миру, на яке зараз усі посилаються.

Речниця федерального міністерства економіки Беатріс Бродкорб зауважила: «Що стосується цього звіту, то можу ще сказати, що є й інші публікації, де Німеччині відводиться вже шосте місце. Кожний складає дослідження за своєю системою». Бродкорб запевнила, що в Німеччині в минулі роки ніхто не змінював суворих критеріїв, за якими видаються дозволи на експорт зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG