Доступність посилання

ТОП новини

Німеччині бракує лікарів у сільській місцевості і в лікарнях


Німеччина відома своїми відмінними медиками. Однак не пощастило тому, хто проживає в сільській місцевості. Там, аби потрапити на прийом до лікаря часто доводиться або досить довго чекати, або долати відносно далекі відстані. Причина: брак лікарів. Міністр охорони здоров’я Німеччини вирішив змінити ситуацію й запропонував полегшити умови прийому студентів на медичні факультети.

Той, хто в Німеччині хоче вивчати медицину, повинен замислитися над цим ще в школі. На медичні факультети університетів приймають лише тих, хто має майже відмінні атестати. Як наслідок, кількість студентів щоразу зменшується, а ті, хто вже завершив вкрай складне навчання, надає перевагу роботі в місті, а не в селі.

Нестача лікарів у сільській місцевості перетворилася тим часом на серйозну проблему. Це підтверджує й Клаус-Гельмут Марквардт, який має свою медичну практику в одному із нижнєсаксонських селищ. «Справді в місті працювати легше, – каже він. – Особливо молоді лікарі, які тільки розпочинають свою професійну кар’єру, а таких стає дедалі менше, не готові йти працювати в селі».

Нові умови зарахування на навчання

Міністр охорони здоров’я Німеччини Філіпп Рьослер запропонував полегшити умови прийому на медичні факультети, зменшити пропускний бал і зважати також на те, чи готові майбутні студенти після навчання працювати саме в селах. Тим, хто погодиться кілька років відпрацювати в сільській місцевості, на думку Рьослера, потрібно віддавати перевагу при зарахуванні на навчання.

Президент Федеральної спілки лікарів Німеччини Йорґ-Дітріх Гоппе привітав такі пропозиції міністра. «Це правильно. Не можна розглядати відмінний шкільний атестат як єдиний, або найголовніший критерій при прийомі на медичний факультет. Він може бути одним із найголовніших. Потрібно зважати й на інші критерії», – сказав Гоппе в розмові з «Другим каналом» німецького телебачення.

Лікарі критикують непривабливі умови праці

Однак є й критики таких пропозицій. У профспілці медиків «Марбурзький союз» вважають, що брак лікарів у сільській місцевості, а також у лікарнях пов’язаний не стільки із суворими умовами зарахування на навчання, скільки з непривабливими умовами праці для лікарів.

Голова Марбурзького союзу Рудольф Генке в інтерв’ю газеті «Більд» застеріг, що кількість незайнятих робочих місць у лікарнях упродовж наступних чотирьох років може зрости вдвічі й сягнути 10 тисяч, якщо нічого не змінювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG