Доступність посилання

ТОП новини

Міу-Міу у Львові знайомиться з українською культурою і популяризує рідну


Львів – У Львові розпочалась «Французька весна» – сьомий фестиваль сучасного французького мистецтва в Україні. На цей раз у місто Лева вперше завітала відома французька акторка Міу-Міу, яка презентувала новий фільм «Маленькі зони турбулентності». Водночас акторка знайомиться і з українською культурою.

Комедія «Маленькі зони турбулентності» з Міу-Міу в головній ролі відкриває традиційний фестиваль допрем’єрних фільмів, а їх п’ять, у рамках «Французької весни» у Львові.

«Маленькі зони турбулентності» – це весела сімейна історія, але про дуже серйозні речі у житті, наголосила акторка. Бо це про відчай у родині.

Чоловіка звільнили з роботи, жінка зраджує йому з найкращим приятелем, їхня донька одна виховує сина і шукає чоловіка… Натомість у житті поза екраном Міу-Міу не визнає зради, бо це втомливе і важке заняття, яке вимагає постійних вигадок і викрутасів. Акторка розповіла, що ще застала у 70-х у французькому кіно той час, коли всі актори зустрічалися з усіма. Однак героїня її фільму своєю зрадою викликала ревнощі у чоловіка, чим вилікувала його від неврозів.

Міу-Міу старається не зніматись у фільмах, де присутнє насильство і шкодує, що не так давно знялась у стрічці, де в її героїні зникає дитина.

«Можливо тому шкодую, бо боюсь, щоб нещастя не прийшло у мій дім, – каже акторка, – зараз дуже непростий час для дітей і взагалі усіх».

Французи не знають української культури

Міу-Міу зізналась, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, що нічого не знає про Україну, зокрема українську культуру. Правда чула про українську державу під час Помаранчевої революції. Але, коли поцікавилася історією, її вразив той факт, що в Україні так часто змінювалась влада, чого навіть не можна уявити у Франції. Акторка, яка нині провадить домашній спосіб життя, погодилась на мандрівку в Україну, щоб поглибити свої знання з української культури.

«Мені нічого невідомо про українське кіно, не знають про українські фільми і культуру загалом французи. Але це завдання українців, щоб про них і їхню культуру знали у Європі. Ось є чудова нагода провести Євро у 2012 році і всі дізнаються про Львів і Україну», – зауважує акторка.

Міу-Міу стала акторкою у 18 років

Власне, щорічна «Французька весна» популяризує сучасну французьку культуру в українських містах – Дніпропетровську, Донецьку, Києві, Одесі, Харкові та Львові. Львів’яни щовесни очікують на ці заходи, щоб краще познайомитись із французькими фільмами, виставами, книжками.

«Французька весна», ініційована громадською організацією «Альянс Франсез» в Україні, фінансово підтримується урядом Франції, а також українськими спонсорами. А чому ці українські спонсори і вже український уряд не популяризують сучасну українську культуру у Франції? Це запитання радше до української сторони.

Цьогоріч «Французька весна» подарує львів’янам 11 культурних заходів, серед яких виставка 28 плакатів Альфонса Мухи, показ 24 короткометражних фільмів – «Довга ніч короткого метру», 5 художніх фільмів, концерт класичної музики, сучасний танець, зустріч із письменником та кінематографістом Жаном Теле. Письменник як і Міу-Міу популяризуватиме у Львові сучасну французьку культуру.

Міу-Міу щиро зізналась, що їй дуже сподобався Львів і люди. Вона поділилась історією свого псевдо. Адже справжнє ім’я акторки – Сільвет Еррі. Коли їй було 18 років, вона познайомилась із відомим коміком Колюшем. Він і назвав дівчину Міу-Міу, на кшталт «мяу-мяу». Свій перший офіційний контракт акторка задля жарту підписала Міу-Міу. Але досі не знає, чи цей жарт був вдалий, принаймні, каже, її псевдо не притягує насильства.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG