Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди достроково голосують і очікують сюрпризів


Герт Вілдерс, лідер екстремістської Партії Свободи на виборчій дільниці в Гаазі, 9 червня 2010 року
Герт Вілдерс, лідер екстремістської Партії Свободи на виборчій дільниці в Гаазі, 9 червня 2010 року

Брюссель – У Нідерландах відбуваються дострокові парламентські вибори. Вже четвертий уряд виявився неспроможним допрацювати до завершення своїх повноважень і нещодавно подав у відставку. Теперішні вибори, на думку соціологів, докорінно змінять розташування політичних сил у Нідерландах. Вперше за останні 90 років уряд можуть очолити ліберали. Тим часом прогнози щодо екстремістської Партії свободи Герта Вілдерса, відомої своєю антиісламською позицією, вже не такі блискучі, як раніше.

На політичному горизонті Нідерландів неочікувано з’явилася нова партія-фаворит – це праволіберали, Народна партія за свободу і демократію. Це стало справжнім політичним потрясінням, бо вперше за багато років керівництво урядом може перейти до лібералів. Востаннє ця політична сила перебувала при владі ще у 1918 році.

Останній коаліційний уряд Яна Петера Балкененде подав у відставку 20 лютого. Причиною стало суперечливе питання щодо продовження участі нідерландських військових у міжнародних операціях у Афганістані. І це вже четверта відставка християнського демократа Балкененде. Проте цього разу виглядає, що «Гарі Потер», як його часто називають, втратив свою чарівну паличку.

«Йому не вдається втримати свій уряд, який кожен раз терпить крах, – коментує незалежний політичний аналітик із Амстердама Лоран Шамбон. – Цьому є декілька пояснень. З одного боку, тому, що нідерландська політика нині дуже нестабільна, з іншого, через його власні риси характеру. Балкененде відмовляється від політичних зіткнень і уникає конфліктів. На якомусь етапі це вже не спрацьовує, і тому його кабінет вчетверте подав у відставку. Люди вважають, що це вже занадто, настав час перегорнути сторінку. Треба обрати прем’єр-міністра, який керуватиме краще».

Говорячи про нову людину на посту прем’єра, експерт має на увазі ліберала Марка Рутте, партія якого зараз користується найбільшою довірою серед громадян Нідерландів.

Які шанси у партії ісламофобів?

Декілька місяців тому справжній прорив на політичну арену здійснила «Партія свободи» політика-екстреміста Герта Вілдерса, автора антиісламського фільму «Фітна». Через постійні погрози, що надходять на його адресу, цей політичний діяч перебуває під постійною охороною правоохоронців. Згідно з опитуваннями, хоча ультраправі політики Партії свободи й матимуть більше місць у парламенті, але їхня кількість буде значно меншою, ніж передбачалося раніше.

Цифри свідчать, що Герт Вілдерс своїми виступами проти ісламізації Нідерландів, припинення імміграції та будівництва мечетей зумів вийти тільки на четверту позицію. Друге місце – за Партією праці, що має намір обкласти податками банки та зменшити витрати державного бюджету. На третьому місці християнські демократи Яна Петера Балкененде.

Вважають, що у будь-якому разі жодна партія не набере достатньої кількості голосів, щоб сформувати свій уряд, а отже, будуть створювати нову коаліцію. Може статися й так, що ця нова урядова коаліція обійдеться й без однопартійців Герта Вілдерса.

В інтерв’ю Радіо Свобода аналітик Лоран Шамбон зауважив, що «нинішня економічна криза показала недоліки ультраправих». Адже, окрім війни проти ісламу, у партії Вілдерса немає якихось особливих політичних чи економічних ідей та пропозицій. А саме вирішення нагальних соціальних та фінансових проблем тепер потребують громадяни Нідерландів, всі прошарки яких нині відчувають на собі наслідки кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG