Доступність посилання

ТОП новини

Берлусконі обмежує прослуховування телефонів, журналісти проти


Випуск газети La Repubblica з білою шпальтою: «Закон-кляп відмовляє громадянам у праві бути поінформованими»
Випуск газети La Repubblica з білою шпальтою: «Закон-кляп відмовляє громадянам у праві бути поінформованими»

Рим – В Італії працівники мас-медіа готуються до нових страйків за відстоювання свободи преси. Журналісти, правники та опозиція категорично проти урядового законопроекту, який обмежує право поліції прослуховувати телефонні розмови під час розслідування корупційних справ. У документі передбачені каральні санкції для редакторів, які друкують подібні записи до винесення судового вердикту. У четвер проект закону схвалив сенат Італії, а його остаточна доля має вирішитися найближчими тижнями.

Біля будинку сенату та римської резиденції прем’єра протестувальники з фіолетовими стягами співають партизанських пісень. Їхні роти перев’язані чорними пов’язками. Цей фіолетовий рух молодих людей вважає себе партизанами XXI століття.

Вони виступають проти політики як правлячих правоцентристів, так і опозиційних лівоцентристів. Разом із журналістами і юристами «фіолетовий народ» мобілізує громадськість на захист права отримання інформації і за безперешкодне розслідування корупційних справ.

Санкції проти ЗМІ


У парламенті і в засобах масової інформації точилися гострі обговорення законопроекту, який охрестили «закон-кляп». Документ ускладнює процедуру отримання дозволу на прослуховування телефонних розмов і використання їхніх розшифровок у суді. За публікацію телефонних записів до закінчення розслідування журналістам і видавцям загрожує штраф 300-450 тисяч євро, а в окремих випадках вони ризикують потрапити до в’язниці.

Глава уряду Сильвіо Берлусконі вважає, що через прослуховування і публікацію розмов легко псується репутація політиків. Сам Берлусконі називає себе жертвою переслідувань преси. Нещодавно була надрукована його інтимна розмова із повією. Новий закон, на переконання коаліції, має захисти право особи на приватне життя.

Опоненти заявляють, що документ надто ускладнює проведення розслідувань і зазіхає на свободу преси у висвітленні суспільно-важливих тем. Національна асоціація суддів назвала законопроект таким, що допомагає правопорушникам уникати правосуддя.

Загроза вільній пресі чи право на приватне?

Федерація журналістів оголосила страйк на 8 липня, 9 липня не працюватимуть окремі телеканали. На вияв протесту у п’ятницю газета La Repubblica вийшла з білою першою сторінкою.

Головний редактор Еціо Мауро пояснив: «Порожня перша шпальта сьогоднішнього випуску говорить про те, що відтепер уряд буде вирішувати якість і кількість інформації, яку читачі зможуть отримувати. Уряд буде вирішувати від імені громадян, що їм треба знати, а що ні. Кабмін це робить завдяки ухваленому законопроекту, і це не є закон про обмеження прослуховувань, а закон про обмеження свободи».

Проурядові ЗМІ не долучаються до акцій непокори. Тележурналіст Еміліо Феде, відданий прибічник Берлусконі, заперечує будь-яке зловживання з боку влади. «Якщо під кляпом мається на увазі поважати приватне життя людини, котра не скоїла нічого погано, тоді такий кляп потрібен. Бо вже досить, слід припинити турбувати людей з ідеологічних мотивів. Щодня читаємо у газетах, хто був масажисткою у того чи іншого політика ... Я вже 50 років у журналістиці і ніхто нікому не затикав рота, не затикає тепер, і так буде надалі», – сказав журналіст Феде.

У травні через скандал у пресі довкола розслідування корупційної діяльності залишив посаду міністр економічного розвитку Клаудіо Скайола. Газети тоді надрукували матеріали слідства. За новими правилами, подібна публікація коштуватиме виданню великого штрафу. Італійський прем’єр-міністр Берлусконі вважається підозрюваним нині у двох карних справах, одна з яких стосується корупції .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG