Доступність посилання

ТОП новини

Італійські сепаратисти: або федералізм, або розкол країни


Лідер «Північної ліги» Умберто Боссі, 25 березня 2010 року
Лідер «Північної ліги» Умберто Боссі, 25 березня 2010 року

Рим – В Італії нині, як ніколи раніше за останні десятиліття, політики переймаються питаннями національної єдності і самобутності держави. Великою мірою ці старання покликані приборкати гарячий темперамент ультраправих сепаратистів. Перебуваючи у владній коаліції, вони обіцяють змінити державний устрій Італії та погрожують розколом країни.

На сьогодні, як зауважують місцеві аналітики, ультраправа регіональна партія «Північна ліга» – головний актор у політичному та культурному житті країни. Італійський виборець, стомившись і зневірившись у правих і лівих, чи не найбільше дослуховується тепер до рішучих і революційних заяв «лігістів».

На порядку денному ключове слово «Північної ліги» – федералізм. Ідеться передусім про федералізацію державної податкової системи, щоб надати областям більше прав розпоряджатися місцевим бюджетом. За розробку і втілення такої реформи відповідають аж три міністри, серед яких першу скрипку грає ідеолог та лідер партії Умберто Боссі.

Його соратник, заступник міністра транспорту та інфраструктури Роберто Кастеллі на партійному мітингу поставив питання руба і заявив: «Лише «Північна ліга» дійсно прагне змінити цю державу! Лише «Північна ліга» хоче зробити її федеральною, щоб дати більше свободи і покласти край марнотратству грошей».

«Якщо не буде федералізму, то буде тільки відокремлення від Італії! Але не тому, що відокремлення вимагатиме «Північна ліга», а тому, що цього вимагатиме уся північ країни», – заявив діяч радикальної партії.

Рим – дармоїд, а Південь – паразит – так промислово розвиненіша і заможніша Північ, вотчина «лігістів», протиставляє себе решті Італії. Зайнявши керівні посади у римських кабінетах, «лігісти» знову відродили свою філософію, що їхня умовна батьківщина Паданія – територія долини річки По – не просто інша Італія, а й інша нація, відмінна від Італії. Чоловіки з зеленими краватками налаштовані проти центральної влади, проти держави Італія.

Заяви радикалів викликають критику

На сепаратистські закиди Ліги не раз реагував президент республіки Джорджо Наполітано. Цього разу заяви союзників по коаліції категорично засудив голова Палати депутатів парламенту Джанфранко Фіні, котрого часто називають ймовірним наступником Сільвіо Берлусконі.

«Та для всіх очевидно, що Паданії ніколи не існувало і не існує. Вираз «Паданія» – це вдала лексична пропагандистська вигадка», – заявив Фіні.

На його думку, необхідно протидіяти сепаратистській пропаганді «Північної ліги», бо в іншому випадку опиняється під загрозою національна згуртованість країни і таке поняття, як «італійськість», тобто належність до італійської нації. Як вважає Джанфранко Фіні, на сьогодні вкрай необхідно через просвітницьку діяльність пояснювати суспільству, що слід розуміти під поняттям «нація».

Усі дискусії про національну самобутність і єдність Італії проходять ще й у контексті заходів, приурочених до 150-річчя об’єднання королівства Італії. Ювілей відзначатимуть у березні наступного року.

Італія як єдина держава народилася 1861 року в результаті національно-визвольної боротьби, коли об’єдналися незалежні королівства Апеннінського півострова. Через півтора століття історії державності країна все ще почувається невпевненою у своїй національній ідентичності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG