Доступність посилання

ТОП новини

Українців «порахують» у 2012 році


Дар’я Бунякіна

Київ – Наступний всеукраїнський перепис населення відбудеться у 2012 році. Уряд готовий виділити кошти на проведення пробного перепису вже у грудні цього року. Про це повідомили сьогодні українські та закордонні експерти.

Перепис населення, за правилами ООН, проводять щодесять років. Перший всеукраїнський перепис пройшов ще у 2001 році, тому наступний планували на 2011 рік. Однак за браком коштів його перенесли спочатку на невизначений термін, і лише нещодавно уряд затвердив нову дату проведення перепису – 2012 рік.

За словами заступника голови Державного комітету статистики України Наталії Власенко, Держкомстат розпочинає комплекс робіт для організації «пробного» перепису, який має бути проведений у грудні цього року на Харківщині.

«Тільки дані перепису дають широку характеристику населення, – наголошує вона. – Безумовно, тільки з перепису ми можемо отримати інформацію щодо мовного складу нашого населення. Ми запитуємо людей, і вони самі визначаються зі своєю національністю чи етнічною приналежністю».

Якісні дані відіграють важливу роль у розробці та впровадженні обґрунтованої державної політики та програм, спрямованих на покращення життя людей, зауважує Наталія Власенко.

Вікові реформи

Експерти ООН разом із українськими вченими відзначають у першій половині поточного року зменшення обсягів природного скорочення населення. Наразі в Україні проживає менше, ніж 46 мільйонів осіб. Однак у довгостроковій перспективі прогноз вітчизняних вчених невтішний: до 2050 року чисельність населення України складатиме 36 мільйонів. Водночас, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова стверджує, що «це буде 36 мільйонів із тих, хто зараз проживає в країні».

«Щільність населення в Україні – одна з найнижчих в Європі. Якщо чисельність населення ще скоротиться майже на третину, то в нас що пустеля тут буде? Це нереально. Інше питання: хто тут буде жити? Чи українці, чи слов’яни, чи абсолютно інші етноси», – зазначає Елла Лібанова.

Тим часом, результати соціологічних досліджень демонструють тенденції старіння українського населення. У зв’язку із такою ситуацією, за словами Елли Лібанової, альтернативи підвищення пенсійного віку в жінок наразі немає.

«Важливо, щоб люди зрозуміли: якщо цього не зробити, буде ще гірше, – зауважує пані Лібанова. – Ми можемо зараз знову не підвищувати пенсійний вік, відкласти ще на 5 років. Врешті-решт, ми постанемо перед вибором: або ми заморожуємо пенсії, або ми збільшуємо ставки внесків на пенсійне страхування».

Водночас директор Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат Ехсан схвально оцінила реформи, які запроваджує уряд.

«Ми, як система ООН, бачимо та підтримуємо чітко деклароване бажання уряду проводити реформи, активно брати в них участь. Ми також підтримуємо стрімке бажання уряду проводити реформи у тих галузях, які представляють інтерес для нашого фонду. Зокрема, у галузі народонаселення та розвитку, в галузі охорони здоров’я, особливо репродуктивного здоров’я. Ми дуже позитивно до цього ставимося, і готові надавати усю можливу підтримку уряду», – каже Нузхат Ехсан.

Директор Фонду народонаселення ООН в Україні відвідала Україну в рамках Всесвітнього дня народонаселення. Щороку 11 липня понад 140 країн світу відзначають це свято.

Цього року День народонаселення проходить під гаслом «Кожна людина – важлива!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG