Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк повернув статус міста мільйона троянд


Донецьк – Троянда є символом Донецька. Цього літа вчені із Донецького ботанічного саду планують вивести особливий різновид троянди. Між тим, Донецьк уже другий рік поспіль підтверджує здобутий ще у радянські часи, але втрачений у часи перебудови статус міста мільйона троянд.

Цього року у Донецьку знову квітне понад мільйон троянд. Щоправда, літо видалось дуже спекотним, тож багато квітів загинули. Через це донецькі вчені мають намір селекціонувати авторський різновид троянд, розповів Радіо Свобода співробітник Донецького ботанічного саду Олександр Курдюков. Ці троянди краще приживатимуться у характерних для Донецька умовах. За словами фахівця, ініціатива вивести фірмовий різновид квітів у Донецьку виникла уперше.

Донецьк мав бути схожим на Версаль

Трояндове різноманіття на вулицях Донецька – це давня традиція, якій уже понад півстоліття. У 60-ті роки партійні чиновники намагались прикрасити промисловий центр. Ідея зробити троянду символом Донецька належить першому секретареві партії Володимиру Дегтярьову, який багато подорожував і був вражений благоустроєм інших міст. Про це пише в «Енциклопедії Донецька» публіцист Євген Ясенов. Ініціативу швидко підхопив комсомол і вже у 70-ті за Донецьком закріпилась слава міста мільйона троянд. Щоправда, за часів перебудови традиція була втрачена: вибагливі троянди гинули під час зимових відлиг, які часто бувають у Донецьку, а коштів на підтримання трояндового багатства не вистачало.

В останні роки Донецьк намагався повернути свій статус. «Донецьк мав населення мільйон осіб. І, відповідно, троянд було мільйон кущів. Зараз намагаються відновити цю кількість троянд, як і було. Зараз можна близько трьохсот сортів троянд зустріти у Донецьку, без проблем, – каже Олександр Курдюков, – За російськими мірками не можна сказати, що це багато, але в наших умовах – нормально, тому що троянди – це культура, яка вимагає багато праці. Трояндам потрібна ручна праця».

«Легені» міста в небезпеці

Як пише Євген Ясенов, троянди з’явились у Донецьку під час масштабного озеленення міста. Втім тепер, хоч місто і повернуло собі трояндовий статус, проте кількість зелені тут зменшується щороку. Виною цьому погано організована забудова центру, вважає представник Донецького екологічного руху Сергій Денисенко.

«Рівень озеленення у місті постійно падає. Нічого нового не висаджують. Саме нового, бо все, що саджають, це взамін застарілого і сухого», – каже Денисенко.

На відновлення кількості троянд цього року витратили понад мільйон гривень. Тепер ці квіти – символи злагоди і добробуту – горять на липневому сонці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG