Доступність посилання

ТОП новини

Військово-морські маневри США й Південної Кореї: пересторога Пхеньяну


Авіаносець «Джордж Вашингтон»
Авіаносець «Джордж Вашингтон»

Нью-Йорк – У Японському морі почалися великомасштабні спільні військово-морські маневри Сполучених Штатів і Південної Кореї. У відповідь Північна Корея погрожує «священною війною» із застосуванням ядерної зброї. Вашингтон реагує стримано, але твердо, демонструючи свою відданість захистові союзників.

На запитання репортерів, чому ці маневри у Японському морі почалися саме тепер, офіційні особи у міністерстві оборони США пояснюють, що маневри були заплановані заздалегідь.Коментатори ж розглядають їх як реакцію на знищення торпедою південнокорейського військового корабля чотири місяці тому, коли 46 моряків загинуло. Міжнародне слідство, ретельно вивчивши уламки торпеди, дійшло висновку про північнокорейське її походження. На корпусі знайшли відповідне маркування, хоча Пхеньян заперечує свою причетність. Отож, як виглядає, військово-морські маневри двох країн мають служити пересторогою комуністичному режимові – не грати з вогнем.

Державний секретар Гілларі Клінтон заявила: «(Нас) непокоїть те, що Північна Корея продовжує погрожувати й спричинює велику стурбованість поміж її сусідами та в усьому регіоні. Сполучені Штати цілковито й твердо стоять на захисті Південної Кореї». У спільній заяві міністра оборони США Роберта Ґейтса і його південнокорейського колеги Кім Тхе Йона говориться, що нинішні маневри є першими з кількох запланованих і що вони мають на меті «надіслати недвозначне послання Північній Кореї про необхідність покласти край її агресивній поведінці». Комуністичний режим, зі свого боку, стверджує, що маневри «є відвертуою провокацією з метою задушити (КНДР) силою зброї» і що Північна Корея «дасть законну відповідь власним потужним ядерним арсеналом».

Наскільки потужний ядерний арсенал Пхеньяна?

За даними американської розвідки, Північна Корея справді володіє ядерною зброєю – однією, максимум двома боєголовками, а також засобами доставки у вигляді балістичних ракет середнього радіусу дії. Та все ж оглядачі вважають, що Пхеньян блефує, погрожуючи застосуванням ядерної зброї.

Білл Кристол, редактор консервативного журналу The Weekly Standard, в інтерв’ю телеканалові новин FoxNews висловив певність, що пхеньянські посадовці не є самогубцями. Вони свідомі того, що ядерна війна може просто спопелити їх самих разом з усім режимом. Тож Сполучені Штати поки що не мають наміру оголошувати бойову готовність номер один.

«Адміністрація (президента США Барака) Обами заслуговує на схвалення й визнання. Вона поводиться як традиційний американський уряд, заявляючи, що ми підтримуємо наших союзників, захищаємо Південну Корею і Японію. (Білий дім) правильно робить, ігноруючи північнокорейську погрозу...» Кристол принагідно згадує, як президент Теодор Рузвельт на початку минулого століття, даючи пораду політикам, цитував африканське прислів’я: промовляй тихо, але тримай великого дрючка.

У маневрах у Японському морі беруть участь близько 20 кораблів, включно з найбільшим у світі авіаносцем «Джордж Вашингтон», 200 літаків і 8 тисяч моряків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG