Доступність посилання

ТОП новини

Режим на Кубі йде на скорочення півмільйона державних службовців


Президент Куби Рауль Кастро
Президент Куби Рауль Кастро

Прага – Керівництво Куби оголосило про наміри скоротити до березня наступного року до 500 тисяч робочих місць в державному секторі і натомість дозволити розширити приватний сектор, щоб гарантувати звільненим людям хоча б якусь роботу. Так авторитарна влада Рауля Кастро, брата Фіделя Кастро, намагається вивести економіку острова з глибокої кризи.

Такі кроки кубинської влади знаменують найбільші зрушення у бік ринку і приватного сектору в економіці острова з часів приходу комуністичного режиму Фіделя Кастро до влади на Кубі унаслідок революційного перевороту 1959 року.

Офіційна кубинська робітнича федерація заявила учора, що уряд скоротить півмільйона робочих місць в державному секторі. Процес скорочення, який розпочинається вже тепер, триватиме до березня 2011 року.

«Наша держава не може і не буде продовжувати зберігати в компаніях, виробничих об’єднаннях, службах і бюджетному секторі роздуті штати, які шкодять економіці», – сказано в заяві федерації. Тут також відзначено перспективу розширення приватного сектору, щоб забезпечити роботою сотні тисяч звільнених.

Державний сектор не здатний нормально функціонувати


Такі кроки уряду в Гавані не забарилися після того, як нещодавно Фідель Кастро сказав у розмові з американським журналістом Джеффрі Ґолдберґом, що соціалістична колективістська економічна модель на Кубі не працює.

І лише тижні минули після виступу на Національних зборах діючого президента Куби Рауля Кастро, який розкритикував неефективність державного сектору та заявив, що Куба має позбутися поняття, що можна жити не працюючи.

Згідно з повідомленнями міжнародних агентств, уряд Куби, як очікують, дозволить функціонування приблизно 120 різним типам приватних підприємств, включно з побутовими, механічними, садівничими та перекладацькими фірмами. Окрім того, планується приватизувати управління державними кооперативами, віддавши їх до рук приватних менеджерів.

Це найбільша реформа, яку взявся здійснювати уряд Рауля Кастро з того часу, як прийшов до влади у 2008 році. Він заявив, що реформи будуть відповідати соціалістичним ідеалам Куби, хоча, як вважають, це лише демагогія, яка прикриває пошук радикальних методів відновлення економіки, яка перебуває на острові в плачевному стані.

Нова модель економіки, яка схвалена лідерами Куби, копіює практику китайських комуністів, котрі зберігають суворий політичний контроль в державі, дозволяючи приватну ініціативу та підприємницьку діяльність. Фідель Кастро заперечував в інтерв’ю американському журналістові, що Куба коли-небудь піде шляхом американського капіталізму, який, за словами Кастро, метається від кризи до кризи.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG