Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному відкрився міжнародний осінній мистецький салон «Золота ЗуЗа»


Фрагмент експозиції
Фрагмент експозиції

Рівне – Оригінальний проект рівненських митців і меценатів – осінній салон «Золота ЗуЗа» – розширив кордони. Вперше за роки Незалежності у подібному проекті взяли участь не лише рівненські художники, а й митці з більшості українських областей, а також Румунії, Білорусі, Молдови, Німеччини, Японії. Безкоштовно оглянути експозицію їхніх робіт може кожен, хто відвідає виставковий зал обласної організації Спілки художників.

Мистецька галерея з чудернацькою назвою «ЗуЗа» з’явилася у центрі Рівного лише чотири роки тому й одразу стала популярною серед молоді. Адже тут можна не лише оглянути чи придбати художні вироби, а й поспілкуватися з митцями за чашечкою кави, повчитися мистецтву декору, перетворити звичайні побутові речі на витвори мистецтва, придумати соціальний флеш-моб, потрапити на бардівський вечір. Саме тут молоді люди мають можливість вперше виставити свої роботи на широкий загал. А ще тут народжуються благодійні проекти, серед яких – безкоштовне оформлення дитячих інтернатів і лікувальних закладів.

Черговий проект «ЗуЗи» – проведення осінніх салонів, розповідає його директор Тамара Лазарчук.

«Відбиралися роботи художників за останніх два роки. З 175 запропонованих робіт відібрали кращі, загалом у конкурсі взяли участь
Під час відкриття осіннього мистецького салону
62 митці. Подібні салони в Україні досі проводили лише у Львові й Одесі. Для Рівного це дуже престижно, тому що навіть у Києві подібного немає, каже директорка галереї. Його місія – об’єднати художників не тільки з України, а й із зарубіжжя», – каже директор.

Ідеї та втілення

Мета проекту – привернути увагу широкої громадськості й потенційних меценатів до українського образотворчого мистецтва, активізувати творчі стосунки художників України і зарубіжжя та спонукати як митців, так і бізнесменів підтримувати проекти духовного розвитку.

На відкриття салону прибули чимало авторів із Луцька і Тернополя, Полтави й Івано-Франківська, Хмельниччини і Криму.

Приватна галерея стала осередком спілкування творчої молоді, тож міська влада намагається підтримати її акції, каже заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська.

«ЗуЗа» має таких проектів велику кількість. Доцент Рівненського інституту культури і мистецтв, історик Лариса Костюк розповідає, що у довоєнний період Рівне було дуже розвинутим у мистецькому сенсі містом, тут функціонували театри і мистецькі школи (адже недаремно саме з Рівненщини вийшов випускник Варшавської академії мистецтв, згодом повстанський художник Ніл Хасевич).

Завдання сучасників – відновити цю славу для Рівного.

«Наше місто у 1937 році представляло свій мистецький доробок у Парижі на виставці дитячих робіт. І тоді світ почув про Рівне і про його мистецтво. Сьогодні ж маємо міжнародний проект. Відгукнулися, приїхали, брали участь, експозицію робили всім миром: Крим долучився, і Вінниця, і Полтава... Ось тут результати їхньої енергії», – розповідає Кульчинська.

Гран-прі «Осінньої ЗуЗи-2010» отримав пастозний живопис полтавського художника Анатолія Лавренка.

Серед призерів художниця з Німеччини Дорофея Фляйс, кримський скульптор Йосип Марчинський, рівненський графік Микола Горілов, художник із Трускавця Олександр Ніколаєвський.

Живопис, графіку, акварель і скульптуру рівняни споглядатимуть до кінця вересня, пропонуючи нові номінації та голосуючи за художника, який отримає приз глядацьких симпатій.

Спілкування учасників і гостей салону доповнює музична програма «Романси осені».
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG