Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові експонують винаходи шведських жінок


Пляшки із двома горлечками
Пляшки із двома горлечками

Харків – У Харківському Національному університеті імені Каразіна відкрилася виставка технічних досягнень шведських винахідниць. Її мета – розвіяти стереотип, що вигадувати новинки можуть лише чоловіки. Всі експонати на виставці – справа жіночих рук.

Ідея зібрати разом усі винаходи креативних шведок належить Осі Ліндберг із технічного музею Стокгольму. В дев'яностих роках тут замислились, чому серед експонатів музею жіночих винаходів немає.

«І ми почали кампанію зі збору предметів, що були винайдені жінками. І зібрали 73 предмети. Це стало початком нашої виставки, відправною точкою», – каже Оса Ліндберг.

Мило вторинної переробки
Серед експонатів, що сьогодні подорожують світом, – мило вторинної переробки, виготовлене із рослинної олії. А також майка, що вимірює роботу серця. Якщо цей винахід Лєни Бергінг пройде успішні випробування у Сполучених Штатах і Швеції, то незабаром почнеться серійне виробництво ЕКГ-майки.

Наймолодшій винахідниці Анні Аксельсон 15- років. У 2007-му вона вигадала спортивну пляшку із двома кришками. На ідею створити бокове горлечко дівчину наштовхнула незручність при набиранні води – звичайна пляшка не вміщувалася у раковині.

Найстаршій авторці винаходу – 90 років. Жінка вигадала зручний самокат із кошиком для закупів.

Гендерне рівноправ'я як невід'ємна частина демократії

Всі ці предмети зараз активно експонуються і в самій Швеції. Країна пропагує гендерне рівпоправ'я: у шведському парламенті 47 відсотків жінок, всім компаніям рекомендовано мати однакову кількість робітників жіночої та чоловічої статі, розповів інженер проекту Пітер Екеруд.

«Демократія – це демократія. Уряд має представляли своїх громадян, де кількість жінок і чоловіків п'ятдесят на п'ятдесят. І тому треба мати 50 на 50 в уряді, щоб правильно представляти суспільство», – зазначає Пітер Екеруд.

Впровадженням гендерної політики в Україні займається і харківський інформаційно-аналітичний центр «Крона». Директор Центру Людмила Гуслякова називає цю виставку «гарним інструментом для зміни стереотипів». Швидко змінюватись здатна молодь – школярі та студенти. Тому, Харків, як великий освітній центр, організатори обрали не випадково.

Після Харкова з експонатами ознайомлять львів'ян, а потім виставка поїде до Балканських країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG