Доступність посилання

ТОП новини

В Україні шукають «гендерно правильних» працедавців


Київ – Конкурс серед роботодавців в Україні розпочинають представництво Євросоюзу та Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту. Вже у грудні стануть відомі компанії, які найкраще забезпечують рівні умови праці для чоловіків та жінок. За даними Державного центру зайнятості, в Україні серед зайнятого населення переважають чоловіки: їх працедавці беруть на роботу охочіше.

«Успіх не має статі». Такої думки організатори першого національного конкурсу «Рівні можливості». Упродовж кількох місяців у Міністерстві у справах сім’ї, молоді та спорту та представництві Євросоюзу з’ясовуватимуть, які компанії в Україні підтримують рівні умови праці для обох статей.

Як повідомила в коментарі Радіо Свобода заступник директора Державного центру зайнятості Наталя Зінкевич, нині в Україні серед безробітних переважають чоловіки, однак і серед зайнятих українців більше представників чоловічої статі.

«Це правда, роботодавець частіше надає перевагу чоловікам», – наголошує Зінкевич.

Водночас, за словами Наталі Зінкевич, таку тенденцію можна пояснити економічними особливостями.

«Є такі регіони, де жінки реально не можуть знайти роботу, тому що переважає потреба саме в чоловічій силі. Наприклад, у шахтарських містечках. Щоб вирівняти можливості рівного доступу до ринку праці, потрібно створювати відповідні умови. Наприклад, у згаданих шахтарських містах жінки повинні мати можливість працювати в інфраструктурі», – додає заступник директора Державного центру зайнятості.

Рівним умовам праці заважають стереотипи?


Керівник відділу належного управління та демократизації представництва ЄС в Україні Міхаель Фьогеле наголошує, що рівні умови праці для обох статей вигідні, перш за все, для економіки.

«Окрім того, це забезпечує сприятливий клімат у кожній родині та в суспільстві в цілому. Загалом дискримінація за статтю не призводить ні до чого доброго, лише породжує стереотипи, і що найгірше – може призвести до насильства», – вважає Фьогеле.

За даними Міжнародної організації праці, нині у світі з 1,4 мільярда зайнятих жінок близько 900 мільйонів є бідними працюючими і живуть на 1,25 долара на день. Загалом середня зарплата жінок у всьому світі становить 73,7% від середньостатистичної у чоловіків.

Координатор Міжнародної організації праці в Україні Василь Костриця розповідає, що в Україні рівні умови праці залежать не лише від роботодавців, а й від держави, яка має забезпечувати і жінок, і чоловіків комфортними умовами праці на законодавчому рівні.

«Дуже важливо також, щоб у країні була добре налагоджена система соціальних послуг. І не обійтися без зміни ставлення українського суспільства до того, хто, наприклад, повинен доглядати за дітьми чи людьми похилого віку», – зазначає Костриця.

На його думку, високий рівень безробіття серед молодих жінок в Україні може згодом призвести до зростання рівня бідності.

«У найпродуктивнішому віці, а це 25-39 років, економічна активність українських жінок значно нижча, ніж у чоловіків. Близько 800 тисяч українок цього віку є економічно неактивними, а це ж той вік, коли жінки повинні мати вільний доступ до ринку праці. Така невтішна тенденція закладає підвалини для майбутньої бідності», – каже він.

Оглядачі констатують, що в усіх країнах світу у жінок значно вищі шанси залишитися без роботи. Особливо вразливими є молоді жінки, які або ще не народили, або планують народити ще одну дитину. У цій групі рівень безробіття найвищий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG