Доступність посилання

ТОП новини

Як розвинути новаторське підприємництво в Україні: поради експертів ЄС


Донецьк – Новітні технології в Україні з’являються, але вони нікому не потрібні. До 90 відсотків розробок українських вчених залишаються поза увагою бізнесу і влади, говорять європейські експерти, які аналізували можливості співробітництва між Україною та ЄС у сфері науки і технологій. Автори дослідження запевняють, що взявши до відома їхні поради, Україна може надолужити 10-15 років на шляху до інноваційної економіки, а також вдихнути нове життя у старі індустріальні райони, такі як Донбас.

Ознакою сучасної розвинутої економіки є поява і швидке впровадження наукових розробок у виробництво. Але в Україні нечисленні розробки донецьких вчених або ж не знаходять інвестора взагалі, або ж продаються за кордон. Така доля спіткала і винахід медиків Донецького фізико-технічного інституту імені Галкіна – термограф – пристрій, який дозволяє виявити захворювання на рак на ранніх його стадіях. Розчарувавшись у державних можливостях, винахідники близько двох років самостійно шукають інвестора, втім, марно. У той же час Донецький національний технічний університет вже протягом декількох років активно продає свої розробки з хімії і металургії закордонним підприємствам.

Вітчизняні підприємства використовують не більше, ніж 10 відсотків розробок українських вчених, відповідно стільки ж становить частка інноваційних підприємств, порахували експерти проекту з підтримки інноваційної політики в Україні. Проект є складовою часткою програми економічного розвитку України, профінансованої Європейським Союзом. Фахівці недаремно обрали місцем для діалогу з українською владою, науковцями і бізнесом саме Донецьк – тут сконцентрований значний науковий і промисловий потенціал.

Чому цей потенціал не використовується повністю, пояснив фахівець проекту Аркадій Хребтов. «Старопромислові регіони, яким є Донбас, завжди прив’язані до родовищ корисних копалин – вони історично так виникали. А оскільки двох однакових родовищ внаслідок геологічних причин не буває, технології, які використовуються в старопромислових регіонах, прив’язані до родовищ. Тому пряме використання нових технологій без суттєвого їх доопрацювання неможливе», – зауважує експерт.

Ті ж проблеми, ті ж помилки, що і в старопромисловій Європі 30 років тому

Масове закриття металургійних і вугільних підприємств, яке спостерігається в Україні, інші держави, такі як Америка, Німеччина чи Великобританія, пережили 30 років тому, зазначає директор проекту Джордж Строгілопулос. І перешкоди на шляху до інноваційної промисловості були такі ж, зауважує він.

В системі влада-наука-бізнес проблема номер один – податки, каже експерт із політичних питань та вдосконалення інституційної структури проекту Гудрун Румпф. «В Україні надзвичайно складний податковий режим, існує низка незначних податків, а деякі взагалі ухиляються від сплати податків, – зазначає пані Румпф. – Не існує податкової системи, яка б стимулювала інноваційне підприємництво».

На думку експертів, українські проекти з підтримки інновацій більше нагадують відмивання коштів, бо ж ніхто їх не контролює. В ЄС більш прозора система: тільки за наявності партнера-підприємця, науковці отримують фінансування і розпочинають дослідження. Євросоюзу притаманний чіткіший розподіл обов’язків між установами і відомствами, у той час коли в Україні більшість питань вирішує Верховна Рада і лише вона. Окрім цього, експерти вказують на недостатнє фінансування підтримки новаторського підприємництва в Україні і надмірну централізацію влади, що заважає налагодити діалог між бізнесменами і науковцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG