Доступність посилання

ТОП новини

Києво-Могилянська академія відзначає свою річницю


Київ – За майже чотири століття існування академія пройшла шлях від розквіту до забуття і знову до відродження. Нині цей університет входить у трійку кращих в Україні, і є одним з небагатьох українських вишів, що входять до світових рейтингів.

Київська братська школа, що стала предтечею Києво-Могилянської академії, вперше відчинила свої двері перед спудеями у 1615 році. Незабаром до Київської братської школи приєдналась Лаврська.

Об’єднаний навчальний заклад отримав назву Братська або Київська колегія, яку очолив Петро Могила. Пізніше на його честь колегію перейменували у Києво-Могилянську академію. Під цією назвою заклад і увійшов в історію.

Брюховецький: «Головне для студента вчитися. А політика… вона прийде»

Київ – За часів Російської імперії, на початку 19 століття академію закрили. Відродили давній університет уже зі здобуттям Україною незалежності, і першим її президентом став В’ячеслав Брюховецький. Одне з головних своїх завдань він вбачав у відродженні особливої аури академії.

«Ми намагаємося все те позитивне, все те цікаве, що було в давній Києво-Могилянській академії впровадити в сучасне коло освітньої діяльності, – розповідає почесний президент академії В’ячеслав Брюховецький. – Якщо говорити про вільне, творче навчання, яке було в давній академії, то воно було впроваджено у нас в певному осучаснену вигляді. Свобода студента в академії є найбільш виражена, порівняно з іншими навчальними закладами України».

У роботі зі студентами академія акцентує увагу на державотворчій активності. «Ця свобода, яка запроваджена не лише на академічному рівні, а й у всьому житті студентів, сприяє тому, що вони можуть абсолютно вільно виявляти свої, в тому числі і політичні погляди, хоча я вважаю, що головне для студента – вчитися. А політика…вона прийде», – говорить В’ячеслав Брюховецький.

Окрім освітніх традицій, Києво-Могилянська академія відома й історичними пам’ятками. На території цього вишу є біля 11 старовинних споруд. Серед них найдавнішими є Іллінська та Благовіщенська церкви.

Нині одним із найважливіших проектів університету є кампанія «Реставрація», у рамках якої вже відновлені 3 старовинні будівлі. У найближчі роки в академії хочуть відновити всі пам’ятки, але опікуватись ними на такому рівні, щоб вони згодом увійшли до переліку об’єктів охорони ЮНЕСКО.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG