Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування расистських злочинів: «Міжнародна амністія» критикує угорську поліцію за нефаховість


Будапешт – Організація «Міжнародна амністія» критикує угорську поліцію за непрофесіоналізм у розслідуванні справ на расистському ґрунті. Правозахисники, зокрема, звертають увагу угорської влади на збільшення злочинів проти ромів і невміння місцевих слідчих встановити расистські мотиви зловмисників.

Угорська поліція нині завершує розслідування справи шести резонансних убивств осіб циганської народності. Однак, як зауважують правозахисники, угорська Феміда вкрай мляво реагує на вчинки тих людей, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу.

За словами керівника угорського відділку «Міжнародна амністія» Урсули Єнеї, у її колег є чимало претензій у цьому зв’язку до угорських правоохоронців та суддів, адже у дуже багатьох випадках вони практично розписуються у своїй некомпетентності.

Угорський аналітик Анна Ковач, кажучи про недавній виступ на цю тему директора філії «Міжнародна амністія» в Європі та Центральній Азії Ніколи Дакворта щодо Угорщини, навела чимало фактів.

«У країні з 2006 року зросла расистська складова в публічних виступах. Мас-медіа, політики, а також деякі екстремістські організації все частіше звинувачують у різноманітних кримінальних злочинах угорських ромів. З іншого боку, влада не займається збором даних ані про протиправні вчинки на етнічному ґрунті, ані про жертви, ані про винуватців», – розповіла Дакворта.

Потрібне доопрацювання національного законодавства

Правозахисники з «Міжнародної амністії» радять правоохоронцям вести цю статистику, не називаючи конкретних імен.

Дослідниця цієї теми в Центральній Європі Барбара Чернушакова зауважує, що угорські поліцейські, як і чимало їхніх колег у країнах колишнього соцтабору, просто не отримують належної професійної підготовки у веденні подібних кримінальних справ. Однак для цього, на її думку, мусить бути відповідним чином доопрацьоване і національне законодавство, а також вказані моральні та юридичні орієнтири для прокуратури, поліції та судової системи в цілому.

Барбара Чернушакова розповіла про окремий випадок розслідування в Чехії нападу на неповнолітню дівчинку-циганку, яка отримала важкі опіки тіла. Судді, що ведуть цю справу, серед інших обставин розглядають і расистські мотиви, якими керувалися зловмисники при нападі.

«Нам стало відомо, що співпрацівники «Міжнародної амністії» скерували свої рекомендації до міністерства внутрішніх справ Угорщини та до парламентської комісії з питань захисту справ людини. Нам відомо, що уряд країни дасть відповідь на запитання правозахисників упродовж двох місяців», – повідомила оглядачка Анна Ковач.

Звітуючи нещодавно перед громадськістю про перебіг розслідування шести резонансних убивств на етнічному ґрунті, Андраш Ковач, голова Пештського обласного суду, заявив, що регіональна прокуратура вже зібрала 17 томів у цій справі. За його словами, увесь цей процес триватиме приблизно рік, однак вже вдалося взяти покази 165 свідків і ознайомитися з висновками 30 фахівців.

Андраш Ковач пообіцяв громадськості довести до кінця розслідування з винесенням справедливого вироку винним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG