Доступність посилання

ТОП новини

Нові вибори у Молдові не зарадили політичній кризі – експерт


Київ – Рівень підтримки комуністів на парламентських виборах у Молдові впав, але не настільки, щоб розблокувати вибори президента. Так коментує попередні результати голосування директор програм регіональних конфліктів кишинівського Інституту суспільної політики Оазу Нантой. Експерт звертає увагу на незвичайно високу явку виборців і активність європейських фахівців під час виборчої кампанії. У Молдові вчора пройшли дострокові парламентські вибори – втретє за останні 18 місяців. Після того, як у квітні минулого року перемогу на виборах до парламенту отримали комуністи, в країні затягнулась політична криза – депутати не можуть обрати Президента країни. За молдовським законодавством, якщо депутатам з двох спроб не вдалося обрати главу держави, такий парламент має бути розпущений. Так сталося вже двічі, тому протягом півтора року обов’язки Президента Молдови виконує спікер парламенту.

– Пане Нантой, які попередні результати виборів до парламенту?

– Вчора були презентовані результати двох екзит-полів. Ці результати – дуже оптимістичні для некомуністів і дуже сумні для комуністів. Але сьогодні вранці, коли я вперше подивився на неофіційні результати, після того, як підраховані 8,6% голосів, я бачу, що Комуністична партія може отримати 44 місця у парламенті, а некомуністи – 57 місць. Тобто партія комуністів знову зможе заблокувати вибори нового президента. Тобто ми матимемо дуже нервові переговори, напевне, із втручанням зі сторони Євросоюзу.

– Тобто про зміни, які б свідчили про закінчення політичної кризи, поки що не йдеться?

– Не йдеться поки про закінчення політичної кризи. Сьогодні об 11 ранку буде перша офіційна прес-конференція, де наша ЦВК представить попередні результати. Неофіційні, але це перші результати після підрахунку усіх мандатів.

– Наскільки активними були громадяни? Чи висока була явка?

– Хочу відмітити дуже високу явку громадян, і не тільки на території Молдови, а й у Європі. Навіть не вистачало виборчих бюлетенів. Це щось нове для нашого суспільства. Напевне, обидва блоки зуміли мобілізувати своїх виборців, але, як я бачу, криза ще не закінчилась.

Після створення минулого року «Альянсу за європейську інтеграцію» Євросоюз зробив дуже багато для того, щоб підтримати Молдову. ЄС був дуже активним у республіці Молдова. І напевне та частина громадян, які більше орієнтовані на Європу, нарешті зрозуміли, що вони можуть втратити, якщо не будуть голосувати.

Тому я кажу, що щось дивовижне трапилось. Незважаючи на те, що це вже 4-та політична кампанія, люди вийшли на ці вибори, люди були активними.

– Понад півтисячі спостерігачів спостерігали за голосуванням. Що вони кажуть? Чи заявляють про можливі порушення?

– Я щойно подивився на декларації тих організацій, які займались моніторингом. Є, звичайно, порушення, але вони не принципові. Вони швидше технічні. Так трапилось, що коли скінчились бюлетені в Італії, люди почали голосувати, використовуючи листи паперу зі штампом виборчої комісії замість бюлетенів.

Я сподіваюсь, що буде все гаразд з офіційними результатами. Треба почекати. Ми бачимо, по-перше, що у Молдові відсоток Комуністичної партії спадає, але не настільки, щоб некомуністи змогли обрати нового президента. Я чекаю, що в нас буде дуже складний період з формуванням нової влади.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG