Доступність посилання

ТОП новини

Сезон вечорниць у розпалі


Дівчата гадають під час Андріївських вечорниць
Дівчата гадають під час Андріївських вечорниць

Київ – День Святого Андрія Первозваного в українській традиції відомий як Андріївські вечорниці або ж просто «Калита». Цього дня молодь зазвичай гучно гуляла і влаштовувала вечорниці. Сьогодні у багатьох містах України відбудуться танці, дівчата ворожитимуть, а віряни підуть до церкви. Для українців Андрій Первозванний є найближчий із апостолів, то ж про опіку цього святого сьогодні у церквах проситимуть християни.

Гучні вечорниці з різноманітними витівками – ось головне заняття для молоді у свято Андрія. В українській традиції головним обрядом цього дня вважали «Калиту», розповідає етнограф Наталя Громова.

«Треба було випікати круглий хліб з діркою посередині. Хлопець один його тримав підвішеним до балки, а інший під’їжджає на коцюбі (це те чим з печі виймають горщики), і намагається підстрибнути і вкусити хліб. Важливо при цьому не засміятися, бо всі навколо його смішать. – пояснює етнограф. – І якщо хлопець засміється, інший «пише його квашею по губах», тобто обмальовує золою».

Де ж ти суджений-ряджений?

Кожна «Калита» закінчувалась зазвичай дівочими ворожіннями, – і на обручці, і на черевиках, і на пиріжках, і просто виходили веселим гуртом на вулицю та кожна питала ім’я першого чоловіка, якого зустріне. За повір’ям таке ж ім’я буде і в майбутнього чоловіка.

Вгадувати долю на свято Андрія і досі популярно серед українок. Студентка Анастасія Бугера з Києва розповідає, як сьогодні ввечері ворожитиме на свою долю: «Я на Андрія традиційно ворожу на воску. Наливаю в миску води, кладу на дно обручку, розпалюю свічку і приказую гори-гори свіча, топися-палися віск, назви ім’я нареченого». Віск капає на воду і застигає у формі різноманітних фігурок. Кожна з них щось означає». Якщо віск застигне у формі квітки, дівчина вірить, що піде цього року під вінець.

Ворожити – гріх

Обряд ворожіння лишився в Україні ще з часів язичництва. У християнстві передбачення долі вважається гріхом. Цього дня церква закликає християн відвідати церкву і у молитві поспілкуватись з Богом, – каже священик Української православної церкви Київського патріархату, отець Теодозій. Він нагадує, що Андрій Первозваний, за біблійними переказами, – це найперший учень Ісуса Христа, який після смерті Ісуса відправився проповідувати Слово Боже на землі, де нині розташована Україні.

«Одна з легенд повідає так. Коли Апостол Андрій вирушив проповідувати далі християнство. Він переплив Чорне море і пішов вздовж Дніпра. – розповідає Отець Теодозій. – Коли він зупинився, побачивши прекрасні гори. Він їх благословив і сказав, що на тому місці виросте прекрасне місто. І це місто сьогодні називається – Київ».

В Києві «Калита» буде в Музеї літератури та на «Мамаєвій слободі»

Сьогодні Андріївські вечорниці вже не такі популярні, як за прапрадідів. Але у багатьох українських містах ці звичаї активно відроджують.

У Києві сьогодні опівдні скуштувати калити та вареників можна буде в Музеї літератури. А ввечері козаки «Мамаєвої слободи» запрошують на танці під супровід троїстих музик. Обов’язковий дресс-код вечорниць – українська вишиванка.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG