Доступність посилання

ТОП новини

Нові снігопади посилюють транспортний хаос у Британії


На головному британському міжнародному летовищі Гітроу тисячі пасажирів вже не перший день чекають на свій літак і можливість вилетіти додому, Лондон, 21 грудня 2010 року
На головному британському міжнародному летовищі Гітроу тисячі пасажирів вже не перший день чекають на свій літак і можливість вилетіти додому, Лондон, 21 грудня 2010 року

Лондон – Снігопади, що знову повернулися до частин Великої Британії, спричинили нові проблеми для понад півмільйона людей, які намагаються дістатися на Різдво додому за кордон. Подібна ситуація і в низці інших європейських країн.

На головному британському міжнародному летовищі Гітроу випустять і приймуть лише третину всіх рейсів до ранку середи. Великі затримки рейсів і на другому завбільшки летовищі Ґатвік та в інших аеропортах. Черга пасажирів на рейси потягів Eurostar із центру Лондона до Парижа і Брюсселя зранку була довжиною понад кілометр. Компанія зможе здійснити лише частку цих рейсів протягом дня.

У Гітроу тисячі розлючених пасажирів вже не перший день чекають на свій літак і можливість вилетіти додому на Різдво. Деякі змушені спати на підлозі в залах чекання до трьох днів.

«Вони намагаються нас позбутися. Вони нас не підтримують, вони нам нічого не пропонують, щоб надати хоча б моральну підтримку у жахливих умовах, в яких ми опинилися. Так, начебто це наша вина», – зауважив Стив Болдройд, який сьогодні чекав на свій рейс із минулої п’ятниці.

Лунають заклики до розслідування діяльності приватної компанії BAA, котра обслуговує операції Гітроу. BAA та приватну іспанську компанію Ferrovial, яка її контролює, звинувачують у тому, що вони не зробили достатніх капіталовкладень у придбання техніки й іншого устаткування для прибирання снігу, які зробили б можливим функціонування летовища у зимову негоду. Критики порушують питання, чи можна приватним фірмам надалі дозволяти здійснювати операції таких критично важливих міжнародних пасажирських розв’язок, як летовище Гітроу.

Журналіст, який пише про мандри, Саймон Колдер вважає, що нинішня ситуація є небезпечною для британських компаній, пов’язаних із пасажирським авіаперевезенням. «Я боюся, що тепер бізнес просто випарується, бо хто з людей, які подорожують світом, схоче будь-коли купувати квитки з пересадкою на летовищі Гітроу?»

На летовищі Ґатвік оптимізму більше

Летовище Ґатвік, що не працювало минулої ночі, вранці частково почало функціонувати. Його речник заявив: «Сьогодні близько 600 рейсів вилетять із Ґатвіка, його залишать близько 100 тисяч пасажирів. Це безпрецедентні погодні умови, і ми робимо все, що можемо, працюємо 24 години на добу, щоб знову відкрити летовище».

Компанія Eurostar, потяги якої здійснюють рейси тунелем під протокою Ла-Манш, заявила, що лише 8 відсотків її рейсів будуть здійснені упродовж дня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG