Доступність посилання

ТОП новини

Події, що струсонули Британією 2010 року


Дейвід Камерон та Нік Клеґґ
Дейвід Камерон та Нік Клеґґ

Лондон – Низка подій у різних сферах життя була у центрі загальної уваги у Британії упродовж минулого року. Про події, за якими, затамувавши подих, стежили мільйони мешканців країни, у цьому огляді.

Найбільшою політичною подією року у Великій Британії став прихід тут до влади у травні коаліційного уряду вперше від часу ІІ Світової війни. Через особливості виборчої системи та традиції цієї країни коаліції є непритаманними для неї. Зазвичай тут самостійно керує партія, представники якої одержують більшість парламентських мандатів у результаті виборів. Проте цього разу переможець – Консервативна партія – не одержала достатньої підтримки, щоб керувати самостійно, тож їй довелося домовлятися із третьою за величиною Ліберально-демократичною партією.

Уже з перших днів в економіці коаліція почала проводити безпрецедентні скорочення видатків на громадські потреби, пояснюючи це необхідністю протидії величезному дефіцитові бюджету країни. Одначе молодший коаліційний партнер – ліберали – можуть поплатитися за підтримку політики консерваторів на наступних виборах. Опитування показують, що від них відмовилися вже 50 відсотків виборців, які голосували за них лише 7 місяців тому.

Іншою визначною подією стали заручини наступника британського трону принца Вільяма з його подругою ще зі студентських часів 28-річною Кейт Міддлтон. Оголошення стало радісною несподіванкою для британців, які люблять церемонійні події у королівській родині. А для тих, кого це не цікавить, подія все одно приємна, адже день весілля у квітні наступного року оголосили вихідним днем.

Ісландський вулкан ударив по Британських островах

Навесні британці, незвичні до стихійних лих, були здивовані. Тут звикли, що цунамі, землетруси, виверження вулканів – це щось, що відбувається десь далеко-далеко і не має до них стосунку. А тут раптом вулкан в Ісландії з невимовною назвою Ейяф’ятлаєкютл зруйнував їм великодню відпустку.

Вони не могли повірити, що невидимий попіл у чистому блакитному небі був чимось справді загрозливим, що на 6 днів змусило закрити британські летовища. Теленовини не втомлювалися показувати змучених, заплаканих подорожніх, що не в змозі повернутися додому, пороми і військові кораблі, що пливли до інших країн, щоб визволити британських громадян з безвиході.

Оглядач Джон Рентул, якому ця подія теж зруйнувала відпочинок, згадує ті дні: «Ми звинувачували гідрометцентр із його новим комп’ютером за 30 мільйонів фунтів за те, що він без потреби закрив повітряний простір. Ми звинувачували геологів за те, що не попередили нас завчасно. Ми звинувачували страхові компанії за відмову у допомозі безпомічним мандрівникам. Дійшло навіть до жартів, що це була помста Ісландії за замороження прем’єром Ґордоном Брауном активів їхнього банку із сумнівних причин. Але через 6 днів напрямок вітру змінився, і все це закінчилося. Медіа-безумство припинилося».

Скандали з футболістами й зі шпигунами

У спортивному житті англійців шокував черговий провал їхньої збірної на чемпіонаті світу з футболу, як і поведінка цілої групи їхніх провідних гравців, що один за одним були викриті мас-медіа у подружній невірності.

Ми дізналися, що одружений капітан збірної Джон Террі мав зв’язок з екс-дівчиною свого колишнього товариша по клубу і збірній; що найкращий нападник Вейн Руні зраджував своїй дружині, коли вона чекала на їхню першу дитину; що від захисника Ашлі Коула пішла через його постійні зради дружина-красуня Черил, в яку закохана половина британських чоловіків. А нападник Пітер Крауч зраджував своїй дівчині з повією у тому самому готелі, де вони разом зупинялися.

Країна була вражена і двома шпигунськими скандалами, в обох випадках за участі росіянок з українськими прізвищами. Катю Затулівєтєр було заарештовано за підозрою в тому, що вона вела шпигунську діяльність, будучи помічницею депутата британського парламенту. А Анна Чапмен (у дівоцтві Кущенко), що була затримана і депортована за шпигунську діяльність у США, перед цим була одружена із британцем і жила в Англії, де працювала в банку Barclays.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG