Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові міліція встановила осіб, що розмістили на бігборді наркобарона


Зображення Пабло Ескобара на одній з центральних вулиць Харкова
Зображення Пабло Ескобара на одній з центральних вулиць Харкова

Харків – Харківська міліція заявляє, що знайшла осіб, які розмістили на будинку в центрі міста бігборд із зображенням загиблого колумбійського наркобарона. Плакат викликав палкі дискусії у місті. Деякі оглядачі припускали, що метою акції було нагадати харків'янам про кримінальне минуле місцевих високопосадовців.

Зображення Пабло Ескобара – колумбійського наркобарона, що був застрелений поліцією на початку 1990-х, – на одній з центральних вулиць Харкова з'явилося ще до Нового року.

Чому з’явилося таке привітання – спершу активно обговорювали користувачі інтернету. На палку дискусію врешті відреагувала і міліція. Під пильним наглядом правоохоронців у четвер, 20 січня, бігборд із будинку на Пушкінській зняли.

Як розповів начальник харківського міського управління внутрішніх справ Микола Фоменко, міліція вже встановила особи тих, хто повісив плакат, наразі ж з'ясовує – навіщо. Результати перевірки обіцяють оприлюднити за 10 днів.

«Ми не вважали, що це незаконний плакат. Єдине що, так це з морально-етичної точки зору, так би мовити. Коли з Новим роком нас вітає наркобарон, хоч вже і загиблий, це ж нонсенс. Його (плакат) зняли особи, які мали відношення до його розміщення. Можливо вони помилялися, хто це є, а можливо, це був новорічний жарт», – сказав Микола Фоменко.

Жарт із політичним забарвленням?

Новорічним жартом із політичним підтекстом називає бігборд із наркобароном харківський політолог Юлія Біденко. Метою розміщення плакату, на її думку, є намагання викликати асоціацію харків'ян із кримінальним минулим окремих місцевих високопосадовців.

«Будь-який жарт націлений на конкретну особу. Цей банер, мабуть, має політичне забарвлення. Дійсно, харківські керманичі свого часу проходили в якості свідків у кримінальній справі, яка пов'язана із наркотиками. Тому, мабуть, це такий жарт. Але зараз дуже складно буде відшукати креативщиків, тих людей, які зробили цю рекламу», – зауважила Юлія Біденко.

Мова йде про кримінальну справу 2008 року про придбання наркотичних речовин без цілі збуту, в який фігурував тодішній секретар міськради, а нині міський голова Геннадій Кернес За відсутності доказів суддя закрив справу. Геннадій Кернес заявляв, що ніколи не вживав наркотиків.

Формально порушень із розміщенням бігборду немає – визнають і експерти, і правоохоронці. Банер не містить порнографії, чи закликів до повалення державного ладу або символів нацизму. Єдине за що можуть відповісти автори проекту – за порушення норм закону про рекламу щодо порядку її узгодження та розміщення. Якщо ж це антиреклама, спрямована проти посадовців, то, як каже політолог Юлія Біденко, вона не надто дієва. Бо для досягнення ефекту таких плакатів у місті треба розмістити принаймні двадцять.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG