Доступність посилання

ТОП новини

Європейський суспільний телеканал ділиться досвідом із Першим національним


(Архівне фото)
(Архівне фото)

Київ – Протягом минулих вихідних столична публіка мала нагоду подивитись ексклюзивні стрічки виробництва телевізійного каналу ARTE. Цей французько-німецький культурний суспільний телеканал майже 20 років тому був створений з легкої руки президента Франції Франсуа Міттерана та канцлера Німеччини Гельмута Коля. Кінопроект «Вік-енд з ARTE» в Україні відкривали керівники ARTE та очільники Першого національного каналу України. Перший національний вже 8 років тісно працює з АRTE і має на меті суттєво поглиблювати співпрацю.

Перший національний телеканал України спільно з французько-німецьким каналом ARTE запустив кінопроект «Уїк-енд з ARTE». Із 11 по 13 березня стрічки європейських режисерів презентував столичний кінотеатр «Київ», також фільми ARTE можна було побачити в нічному ефірі Першого національного.

Ідея каналу ARTE – навчитися перемагати ненависть між країнами

Телеканал ARTE розпочав своє мовлення у Страсбурзі в 1992 році. Він став продуктом спільних зусиль французів та німців «у прагненні надати співпраці між двома країнами нового культурного виміру». Створення ARTE, говорить віце-президент телеканалу Готтфрід Ланґенштайн, дало можливість Франції та Німеччині без упереджень подивитись на спільні сторінки історії.

«Щоб зрозуміти ідею каналу, хочу вам навести такий приклад. Мій батько був офіцером німецького армії. В кінці Другої світової війни він потрапив до Франції, там він був тяжко поранений американським солдатом, він уже майже помирав. Коли поранений батько лежав у лісі, французька жінка підібрала його, перетягла до будинку і три місяці лікувала. Німецька армія на початку війни знищила майже усю її родину, в цієї француженки було безліч приводів вбити мого батька. Але вона зробила протилежне», – розповів віце-президент ARTE. Дуже важливо висвітлювати такі історії, зазначає Готтфрід Ланґенштайн, щоб дати людям зрозуміти, що людська спільнота має перемагати ненависть, пробачати й відтворювати дружні стосунки між країнами.

Заснований двома країнами, канал ARTE орієнтований також і на європейську та міжнародну спільноту, веде мовлення французькою й німецькою мовами одночасно. Канал є взірцем громадського телебачення, адже фінансується за рахунок податку на мовлення, який знімають в обох країнах, та на 5% за рахунок спонсорських внесків.

Основу контенту становлять мистецтво та культурне розмаїття, а також теми, пов’язані з Європою та Євросоюзом. Крім того, у програмі ARTE документальні проекти та інформаційні програми. Чимало стрічок, знятих за участі ARTE, здобули престижні нагороди – «Оскар», «Золотий Глобус», Каннського кінофоруму.

Готтфрід Ланґенштайн відзначив, що канал робить ставку на інтернет-ресурси. На сайті каналу та на сторінці у соціальній мережі Facebook режисери можуть презентувати свої проекти. За словами Ланґенштайна, саме в обміні ідеями та думками народжується майбутнє Європи.

Українські митці побувають на ARTE


У рамках «Вік-енду з ARTE» і українські режисери могли представити свої короткометражні стрічки на розсуд керівництва каналу ARTE. Із 1 по 28 лютого тривав конкурс на 10-хвилинні фільми на теми: «Проблема екології та захисту навколишнього середовища», «Молодь у Європі», «Проблема расової нетерпимості».

Перше місце посів фільм «Ерік» Сергія Степанського та Юлії Філоненко. За сюжетом стрічки, молодий хлопець Ерік Ваків випробовує на собі, що означає бути учасником телешоу «Танцюють усі!» Згідно з умовами конкурсу, переможці побувають у головному офісі каналу (у Франції або Німеччині) і побачать світ ARTE на власні очі.

Суспільний канал ARTE дуже зацікавлений у подальшому поглибленні співпраці з Україною. «Звичайно ж, Україна належить до Європи, країна є і членом СОТ, – наголосив віце-президент телеканалу ARTE Готфрід Ланґенштайн. – Це дає можливість виробляти спільні продукти та обмінюватися ідеями і таким чином збагачувати одне одного».

Перший національний канал України вже 8 років співпрацює з ARTE. Згідно з угодою Національної телекомпанії України (НТКУ), нині ARTE щороку надає у розпорядження телекомпанії 50 годин контенту, 24 години з яких Перший національний має транслювати обов’язково. Це, як правило, ігрові фільми та високоякісні документальні стрічки, якими ARTE заслужив свою популярність серед глядачів Європи.

Заступник генерального директора НТКУ з міжнародних та музичних проектів Валід Арфуш, говорить, що Перший національний канал має великі сподівання на поки що експериментальний «Вік-енд». «Дуже хочеться поширювати співробітництво і не тільки в рамках «Вік-енд з ARTE», а знімати спільні стрічки, – зазначає він. – Ми, можливо, попросимо ARTE навіть допомагати у розвитку Першого національного, якщо ми матимемо подальшу тісну співпрацю».

Сьогодні багато йдеться про створення суспільного телебачення саме на базі Першого національного телеканалу. Досвід співпраці з ARTE допоміг би у розвитку подібного проекту. Водночас, створення в Україні якісного суспільного культурного каналу, на кшталт ARTE, потребує величезних коштів, наголосив Валід Арфуш.

ARTE щороку витрачає до 100 мільйонів євро на виробництво, тоді як річний бюджет Першого національного каналу України 85 мільйонів гривень, із них лише 5-10 мільйонів гривень іде безпосередньо на виробництво продукції.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG