Доступність посилання

ТОП новини

Фільтруйте воду! – радить експерт Курикін


Київ – Сьогодні – Всесвітній День води. За даними ООН, дві третини країн світу відчувають помірну або суттєву нестачу води, придатної для пиття. Рівень забезпечення водою в Україні – у 15 разів нижчий за норму, визначену Європейською Економічною комісією ООН. І про якість питної води в Україні Радіо Свобода поговорило з екс-міністром охорони довкілля України Сергієм Курикіним.

– Яка вода в Україні сьогодні найбільше придатна для вживання?

– На це питання важко відповісти однозначно, оскільки від регіону до регіону ситуація різниться. Але спільним є те, що в усіх регіонах України є достатньо низькою якість води з водогону. Проблема у тому, що вода є забрудненою побутовими і промисловими відходами, а рівень очистки води є нижчим, ніж в Європі. З іншого боку, на якість води впливає і стан українських водогонів.

– Якщо людина знає, що вода, яка подається до її квартири є неякісною, як її найкраще очистити? А може, краще купувати воду?

– Використовувати воду з водогону без очистки фільтром, нехай навіть найпростішим, звичайно, не можна. Що стосується купівлі води, то тут, ніби, є певні гарантії. Але, думаю, що кожен із нас переконувався, що вода від різних виробників також різниться за якістю. А санітарні служби далеко не завжди здійснюють належний контроль. Потрібно сказати, що вода, яку люди купують у пластикових пляшках, може мати вади. Якщо під час транспортування чи зберігання ця пляшка зазнає нагрівання, потрапляє під відкрите сонячне проміння чи нагрівається у якийсь інший спосіб, із пластику можуть виділятися шкідливі речовини, які потрапляють у воду, і людина вживає їх разомі з водою. Що ж стосується води з водогону, то найбільшу небезпеку становить хлор, який міститься у воді. Навіть якщо мати великі гроші для запровадження популярного в Європі озонування, який є альтернативою хлору, то для України це також не вихід, оскільки вода в Україні є дуже забрудненою.

– Які поради ви як експерт могли б дати громадянам щодо очищення води, яку вони вживають?

– Найуніверсальніша порада – це не вживати нефільтровану воду, де б ви її не брали. Це стосується і водогонів, і бюветів, і навіть криниць у селах. Я б радив піддавати її очищенню нехай навіть через найпростіший домашній фільтр.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG