Доступність посилання

ТОП новини

Відновлення сил після навчального року


За офіційною статистикою, лише кожен 10-й український учень закінчує школу здоровим. Цього року на літнє оздоровлення школярів держава виділила півтора мільярда гривень, про це повідомив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. Цих коштів вистачить далеко не всім охочим. Крім того, велика кількість школярів будуть відновлювати сили не в санаторіях, а в пришкільних таборах.

Сучасна українська школа робить зі здорових дітей – хворих, говорить Сергій Вєтров, керівник експертної групи «Освіта». У 70% випускників середньої школи фіксують хронічні захворювання. А за короткі зміни в таборах чи санаторіях здоров’я дітей не відновлюється.

«Близько 30% дітей приходять до школи з дитячого садочка вже нездоровими, тобто проблеми є вже на цьому етапі. А випускники шкіл мають вже 70% хронічних захворювань.Саме школа додає 40% хронічних захворювань, патології та інших серйозних порушень у дітей. З 1994 по 2008 рік (за 14 років) кількість серцево-судинних захворювань в українських дітей виросла на 72%. У підлітків (це окрема категорія) – на 149%, а у дорослих – на 17%», – поінформував Сергій Вєтров.

За рахунок держави

Цього року за кошт держави відновити сили та хоча б частково оздоровитися зможуть 2,354 мільйони дітей шкільного віку (від 7 до 16 років) – це трохи більше половини всіх українських школярів (54,5 %), заявляє міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. На це виділено півтора мільярда гривень – приблизно стільки ж, як і минулого року.

«У поточному році зусиллями уряду планується відновити роботу 13 стаціонарних дитячих закладів відпочинку дітей, які не працювали в попередньому році. На сьогоднішній день іде перевірка стану санітарної готовності, з точки зору пожежної безпеки, налагодження роботи електропостачання, водопостачання всіх дитячих установ», – повідомив Дмитро Табачник.

На знижку або повністю безкоштовну путівку мають право діти-інваліди, діти-сироти, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, талановиті та обдаровані школярі, а також деякі інші категорії.

Батьки ж дітей, які не мають права на пільги, можуть отримати часткову компенсацію вартості відпочинку за рахунок Фонду соціального страхування. Однак, отримати пільгові путівки не завжди легко, говорить Світлана, мама двох малюків. У цьому році безкоштовно оздоровити своїх дітей їй не вдасться.

«Ми щороку намагаємося їздити в санаторій. Але в цьому році не виходить, тому що путівки дуже дорогі й практично їх дістати, так як дитина – інвалід, неможливо. Ми завжди платили 10% від вартості путівки – близько 1200 гривень. А цього року, я так розумію, немає десятивідсоткової оплати, є тільки двадцяти, тридцяти і п’ятдесятивідсоткова, – каже жінка. – Мені взяти путівку в санаторій матері та дитини виходить близько 2600 гривень – це тільки я і син, а ще ж і дочка є, тобто двоє неповнолітніх дітей. У цьому році взагалі практично неможливо взяти путівки».

І літом – у школу

Не всі школярі можуть поїхати в літній табір чи санаторій. Велика частина з них так і ходитиме до школи. Щоправда, не на уроки, а на відпочинок.

У так званих шкільних таборах працюватимуть гуртки та секції, діти їздитимуть на екскурсії, відвідуватимуть театри та кіно. Усе це під наглядом вчителів, наголошує міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник.

«У пришкільних таборах буде оздоровлюватися майже 1,702 мільйон дітей. Усі практично пришкільні табори, де діти будуть перебувати місяць, виїжджаючи на природу під наглядом вчителів, перевірені санітарно-епідеміологічними службами, пожежниками», – сказав міністр.

Літо – чудова нагода для дитини побути разом з батьками

Якщо батьки бачать щоденне небажання дитини йти до навчального закладу, то такий табір їй не підійде. Дуже часто нездорова психологічна атмосфера, яка створена в школі, призводить до проблем зі здоров’ям дитини, говорить Сергій Вєтров, керівник експертної групи «Освіта».

«Школа непридатна, школа непристосована, школа застаріла і не відповідає вимогам медиків, психологів та інших фахівців. Учитель повинен розуміти дитину, враховувати ситуацію – тут і зараз – індивідуально працювати з дитиною, і не забувати в цей момент про її здоров’я. Він більше займається паперами, ніж дітьми. Відповідно і дитина перебуває в психологічно негативній, несприятливій зоні в школі. А це може бути якраз головною причиною проблем зі здоров’ям, – пояснює Сергій Вєтров. – Крім того, маса нормативів, які існують катастрофічно, глобально порушуються. Це стосується і харчування, і освітлення. А які в нас парти, які меблі?»

Підчас навчального року більшість батьків не приділяє достатньої уваги своїм дітям. А влітку відправляють їх до таборів. Окремий відпочинок зовсім не сприяє об’єднанню сім’ї, нагадують психологи. Альтернативним варіантом може бути так званий сімейний табір, розповідає організатор такого дозвілля, директор однієї з благодійних організацій Києва Ольга Васильченко.

«Діти із сім’ями – з мамами й татами – будуть кожного дня працювати в різних майстер-класах, творити (від театру й співів до малювання), ходити в походи та купатися. Це чудова нагода для дитини побути разом з батьками і щось поробити разом. Ніяка організація не може замінити родину, тому що в організації немає стільки ресурсу, як внутрішні ресурси родини. А вони відкриваються на відпочинку, коли батьки розслабляються», – говорить Ольга Васильченко.

Урядові перевірки, проведені за останній тиждень, показали, що не всі табори та санаторії можуть починати роботу. Про це заявив перший віце-прем`єр-міністр України Андрій Клюєв. Наприклад, у Запорізькій області, лише близько 20% установ готові прийняти дітей уже зараз.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG