Доступність посилання

ТОП новини

Тоні Блер у Києві прочитав лекцію про віру та глобалізацію


Колишній прем’єр-міністр Британії Тоні Блер у Києві, 6 червня 2011 року
Колишній прем’єр-міністр Британії Тоні Блер у Києві, 6 червня 2011 року

Київ – Фонд віри Тоні Блера спільно з фондом Віктора Пінчука запроваджують дві програми, направленні на поглиблення знань з релігії в Україні. Перша стосуватиметься вивчення релігієзнавства серед учнів українських шкіл. У рамках другої програми фонди поширюватимуть розуміння ролі релігії в глобалізованому світі серед студентів українських університетів. Під час презентації проекту в Києві Тоні Блер наголосив, що його Фонд заохочує до поваги і взаєморозуміння між релігіями, на противагу тим, хто намагається використовувати віру, як засіб розколу і поширення екстремізму. Водночас представники українських конфесій говорять, що в Україні немає проблеми релігійної нетолерантності, а тим більше екстремізму, і зауважують, що проблема віри – це справа, виключно, церкви.

Колишній прем’єр-міністр Великобританії, а тепер засновник Фонду свого імені, Тоні Блер в понеділок презентував програми свого фонду в Україні.

Проекти з поширення знань з релігії і взаєморозуміння між представниками різних віросповідань здійснюватимуться Фондом віри Тоні Блера спільно з фондом Віктора Пінчука.

Школярі спілкуватимуться зі своїми ровесниками із 17 країн

Мета – розробити спільно з вчителями українських шкіл програми, в рамках яких українські школярі зможуть спілкуватися зі своїми ровесниками із 17 країн світу та розширювати свої релігійні знання.

Також передбачається співпраця з зарубіжними університетами, щоб залучити Україну до створення академічної дисципліни з вивчення віросповідань сучасного світу.

Фонд має на меті навчити молоде покоління розуміти, поважати інші релігії, і свої знання використовувати у бізнесі, політиці та громадському житті.

Блер: глобалізація – великі можливості і небезпека водночас

Після презентації програми Тоні Блер прочитав лекцію на тему «Глобалізація та віра», слухачами якої стали понад 300 студентів, представників різних релігійних конфесій в Україні, політиків та журналістів.

У своїй лекції Тоні Блер наголосив про загрози для мирного співіснування релігій у світі, що їх може нести глобалізація.

«Глобалізація – це великі можливості для кожної людини. Водночас – це небезпека, – зауважив колишній прем’єр Великобританії. – Глобалізація ущільнює світ, робить людський простір більш спільним. Але є і небезпека в цьому. Адже в такому разі релігія може трактуватися як спільні цінності життя, а може – як спосіб розділити людей».

Тоні Блер наголосив, що спільна праця фондів сприятиме появі когорти українських молодих людей, які активно працюватимуть на встановлення кращих відносин між різними релігіями та культурами.

Україну не треба вчити релігійній толерантності – в України треба вчитися – головний рабин

Проблема толерантності до інших релігій або ж екстремізму в Україні не гострою, зазначає головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх.

«На мою особисту думку, Тоні Блер і його Фонд віри можуть більше вчитися в Україні, аніж нас навчати, – зауважив Яків Блайх. – Україна унікальна держава, де дійсно працюють разом різні релігії, різні церкви і у нас немає ніяких проблем. Адже дуже багато різних релігій, з різних країн – це велике досягнення, що тут в Україні представники різних релігій зустрічаються одне з одним, вітаються і спілкуються», – наголошує головний рабин України.

Проблема релігії – питання виключно церкви?

Натомість інший слухач лекції, священик Української православної церкви (Московського патріархату) Олег Мельничук каже, що питання релігійної необізнаності і нетолерантності все ж таки існує в Україні.

«Це є питання виховання. Якщо ми хочемо виховати здорове суспільство, ми маємо виховувати його в дусі віри і традиційної православної релігії. – переконує священик. – Але це також питання, яким повинна займатися, про яке повинна говорити і вирішувати саме церква».

Нині, за інформацією Фонду віри Тоні Блера, у світі 4 мільярди вірян, які сповідують різноманітні релігії. Водночас важливість релігії в різних кінцях світу є різною – важливою віру вважають 30% британців, а серед мешканців США – понад 60%, тоді як на Близькому Сході, віру, як дуже важливий елемент свого життя, вважають 90% мешканців.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG