Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія хоче ліквідувати транспортні кордони із сусідами


Брюссель – У Єврокомісії заявили в четвер, що свобода транспортного руху не повинна зупинятися на кордонах європейської співдружності. Для зняття перепон пропонують цілу стратегію. Адже коли транспортний рух, вільний від кордонів та митних бар’єрів, для будь-якого водія з країн Європейського Союзу справа звична і навіть буденна, то перетин кордону на шляху до якоїсь із держав Шенгенського простору для вантажівки з України чи Молдови – це завжди складна та виснажлива процедура, що межує з багатьма викликами.

Як підрахували фахівці Європейської комісії, до 40 відсотків часу поїздки з деяких країн-сусідів ЄС до Європи припадає на бюрократичні процедури та вичікування у чергах. Тому для скасування цих перешкод виконавчий орган Євросоюзу пропонує програму розвитку дорожньої мережі, портової, залізничної інфраструктури та авіаційного сполучення.

Особливу увагу Єврокомісії привертають країни східної Європи, адже розбудова мережі в бік України чи держав Південного Кавказу – це пряма дорога до величезного ринку Азії.

Віце-президент Єврокомісії та комісар з питань транспорту Сійм Каллас порівнює: «Уявіть собі подорож з Берліна до Києва. Нині вона може тривати до 24 годин залізницею, втомливі 24 години! А з пристосованими (залізничними) шляхами й рухомим складом цю подорож можна легко організувати за 6 годин. Звісно, за умови впорядкованих формальностей та документів на митниці».

Комісар переконує, що справа вартує уваги і витрат, бо користь від неї буде і для самих громадян Євросоюзу, і для представників країн Східного та Південного сусідства. «Транспорт видозмінює подорожі, а подорожі вносять зміни до людської свідомості», – вважає Каллас.

До програми залучатимуть і Україну

Тим часом, якщо говорити про Україну, то підраховано: через недосконалість її автошляхів та митні бар’єри держава щороку втрачає мільярди гривень, адже водії-транзитники часто обирають обхідні і кращі шляхи.

Інший практичний напрямок розширення пан-європейської транспортної мережі – це узгодження та впровадження державами-сусідами європейських вимог до безпеки руху. Для прикладу єврокомісар з питань політики сусідства та розширення Штефан Філе порівнює рівень смертності у дорожньо-транспортних пригодах: якщо у європейській спільноті ця статистика складає 6,1 смертельних випадків на 100 тисяч громадян, то в Україні ці цифри вражають: зі ста тисяч мешканців аж 21,5 гинуть на автодорогах.

У цьому контексті комісар з транспортних питань Сійм Каллас додає: «Ми дуже зацікавлені у переговорах з Україною та знаходженні рішень у різноманітних питаннях щодо транспорту. Але я б хотів підкреслити одну річ. Наш принцип такий: у питаннях безпеки та надійності у нас друзів немає. Ці речі – як біблійна істина. Особливо в авіації, цій дуже чутливій та делікатній сфері».

Пропозиція, яку у четвер оприлюднила Єврокомісія, має на меті ширше інтегрувати до європейського транспортного ринку всі держави-сусіди, включно із Білоруссю. Але це наразі не має жодного впливу на нинішні складні переговори щодо pони вільної торгівлі, які ведуться між Брюсселем та Києвом.

Зокрема, це стосується суперечливого питання про відкриття європейського ринку транспортних послуг для українських компаній. Тим часом, на думку комісара Філе, рішення, яке задовольнить обидві сторони, обов’язково знайдуть.

Механізм співпраці запустять восени

Представники Єврокомісії зауважують, що до фінансування майбутніх проектів у дорожньо-транспортній галузі вони мають намір залучити чималі кошти з власних резервів. До того ж вони розраховують також на допомогу міжнародних фінансових установ і, звичайно, самих країн-партнерів.

Щоб законно оформити план дій для розширення можливостей автомобільних, залізничних, водних та авіаційних мереж, восени мають намір започаткувати платформу, яку комісар з питань сусідства та розширення Штефан Філе формулює так: «Ми разом пропонуємо заснувати «транспортний круглий стіл «Східного партнерства» у рамках цієї програми, (що об’єднує 6 країн). Так ми зберемо разом Єврокомісію, країни-сусіди, держави ЄС та міжнародні фінансові установи».

Філе каже, що початок роботи цього «круглого столу» очікується на міністерській конференції «Східного партнерства» 24–25 жовтня у польському місті Кракові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG