Доступність посилання

ТОП новини

Сесія Генасамблеї ООН почалася з палестинської проблеми


Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу
Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу

Прага – У Нью-Йорку почала роботу 66-а сесія Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Однією з головних тем для перших промовців – Генерального секретаря ООН і президента США – стало прагнення палестинців домогтися визнання своєї державності вже зараз, не чекаючи на досягнення цього через переговори.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун у своєму виступі на початку сесії Генеральної асамблеї ООН закликав до нових міжнародних зусиль, щоб знайти вихід у становищі на Близькому Сході, де палестинська влада, не досягши тим часом бажаного в мирних переговорах із Ізраїлем, заявила, що має намір домагатися визнання державності Палестини вже на нинішній сесії.

«На Близькому Сході ми маємо вирватися з глухого кута. Ми давно погодилися з тим, що палестинці заслуговують на державу, Ізраїль потребує безпеки, і ті, й інші хочуть миру. Ми обіцяємо, що не послабимо наші зусилля, щоб допомогти досягти цього миру, врегулювавши це через переговори», – заявив керівник ООН.

Президент США Барак Обама, який виступав по тому, теж використав своє слово, щоб закликати Палестинську національну адміністрацію не домагатися визнання палестинської державності поза переговорним процесом.

«Кожна сторона має законні прагнення, і саме через це, зокрема, досягти миру так важко. Із глухого кута можна вирватися тільки тоді, коли кожна сторона навчиться ставати на позицію іншої, дивитися на світ очима іншої. Ось це ми маємо заохочувати. Це ми маємо підтримувати», – сказав керівник США.

Цьому ж питанню присвячені й плановані окремі зустрічі Барака Обами з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу і президентом Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом.

Президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас
Одностороннє проголошення як перешкода

Каменем спотикання став запланований на п’ятницю виступ на Генасамблеї президента Палестинської адміністрації Махмуда Аббаса. Палестинська сторона вже дала знати, що він збирається виступити із заявою, щоб Палестину визнали як державу й попри те, що домовленості про це з Ізраїлем іще не досягнено.

Офіційно визнати нову державу і прийняти її в ООН може тільки Рада безпеки, і Сполучені Штати вже заявили, що як постійний член Ради безпеки з правом вето скористаються цим правом щодо такої пропозиції, якщо вона надійде.

Але й Генеральна асамблея, в якій права вето не має ніхто, може двома третинами голосів проголосувати за те, щоб вважати Палестину «державою – не членом ООН». Припускають, що така ймовірність існує.

Таке голосування не стане повноцінним визнанням. Та, як кажуть і в Ізраїлі, і в США чи в Євросоюзі, і таке визнання значно зашкодило б близькосхідному мирному процесові.

Нині палестинські території є, з погляду міжнародного права, окупованими Ізраїлем. А представництво палестинців має в Генеральній асамблеї статус спостерігача як «недержавне утворення».

Україна: визнання через переговори

1988 року палестинці вже односторонньо проголошували свою державність, і ту віртуальну державу, якої насправді ще не існує, в тій чи іншій формі визнали вже понад 120 держав, серед них і Україна як на той час частина СРСР, але ту проголошену державу не визнала ООН.

Нині ж Україна заявляє, що виступає за створення палестинської держави, але тільки через переговори.

«Україна послідовно підтримує право палестинців на самовизначення і створення в майбутньому незалежної палестинської держави, яка співіснувала б у мирі й безпеці з Ізраїлем. Ми переконані, що вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту можна досягти лише шляхом переговорів на основі відповідних резолюцій Ради безпеки ООН та досягнених раніше домовленостей між сторонами конфлікту», – заявив у вівторок речник Міністерства закордонних справ України Олександр Дикусаров.

«Будь-які односторонні дії можуть призвести до загострення конфронтації», – наголосив він.

Раніше посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман висловлювала сподівання, що Україна не голосуватиме за визнання державності Палестини на сесії Генеральної асамблеї ООН.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG