Доступність посилання

ТОП новини

2012-й – рік виборів: державних лідерів десь обиратимуть, а десь вже обрали?


Брюссель – Календар 2012 року позначений вирішальними виборами у низці ключових держав Європи, а також у Китаї та США. Зокрема, на європейському континенті за президентське крісло боротимуться у Франції. На початку весни також вирішиться, хто буде наступним господарем Кремля. Протягом цього року по той бік океану обиратимуть свого лідера й американці.

З першого січня основні претенденти на головну посаду Франції розпочали активну роботу з електоратом. Головна мета наразі полягає у спробах підвищити передвиборчі рейтинги. Чинний президент країни Ніколя Саркозі також плекає надію на другий термін, хоча стабільно програє у популярності серед виборців кандидатам від соціалістів та праворадикальної партії «Національний фронт».

Під час своєї новорічної зустрічі з громадянами президент Саркозі, так би мовити, «не розкривав своїх карт» та не оприлюднював жодних передвиборчих маневрів. Водночас він за нагоди знову акцентує увагу на тому, що саме його динамічний підхід допоможе вийти з кризи та подолати безробіття й економічну стагнацію.

«Через п’ять місяців відбудуться президентські вибори. Це важливий період. У той час ви зробите ваш вибір, але я до того моменту повинен продовжувати діяти», – сказав президент Франції.

Кандидат-соціаліст Франсуа Оланд додасть швидкості

Головний конкурент Саркозі, кандидат від соціалістів Франсуа Оланд тим часом заявляє відкрито, що має намір, так би мовити, натиснути на педаль газу.

«Побачите, як потужно стартуватиме боротьба за виборця. Існує загальнонародне невдоволення, але водночас, я свідомий того, що всього обіцяти неможливо», – каже Оланд.

«Моя роль – показати зміни, на які чекають та яким довіряють», – коментує французьким ЗМІ головний претендент на президентське крісло Франції.

Хто, зрештою, у ньому сидітиме, французи визначать у червні.

Народне невдоволення Путіна не зупинить?

Весняні вибори лідера Росії теж обіцяють бути напруженими, однак не через боротьбу між кандидатами, а через наростаюче народне невдоволення. У Російській Федерації чимраз ширші кола населення беруть участь у антипутінських маніфестаціях. Місяць після парламентських виборів різні політичні течії цієї держави звинувачують владу у фальсифікаціях.

Ця мобілізація вочевидь, дещо ускладнить шлях Володимира Путіна до третього терміну президенства. Хоча, як зауважують експерти, виглядає на те, що жоден із його конкурентів на виборах четвертого березня все ж не набере необхідної кількості голосів.

По той бік Атлантики до виборів готується й Барак Обама. Його супротивники із табору Республіканців, готові до жорсткої боротьби. Їх кампанія побудована на болючих актуальних питаннях економічного росту та зменшення безробіття.

Нарешті, зміну лідерів також готують у Китаї, хоча у цій азійській державі все доволі передбачуване. Восени 18-й Всекитайський з’їзд владної Комуністичної партії Китаю, як очікують, обере новим генеральним секретарем свого Центрального комітету, тобто фактичним керівником країни, Сі Цзіньпіна, нинішнього віце-президента Китаю. По тому, в березні наступного року, щорічна сесія парламенту країни, Всекитайських зборів народних представників, обере його ж і на почесну, але формальну посаду президента Там також мають визначити й інших лідерів держави, місія яких полягатиме у привнесенні змін, водночас зберігаючи спадковість комуністичного режиму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG