Доступність посилання

ТОП новини

В подарунок дітям з сиротинців – посмішки


Івано-Франківськ – «20 дитячих посмішок до Нового року» – так називається акція, з якої в дитячих будинках Львівської та Івано-Франківської областей розпочав діяльність фонд «Завжди нова радість». В сиротинці приходять успішні люди не з солодкими подарунками, а щоб цікаво проводити час з дітьми, адже, як стверджують психологи – вихованцям дитячих будинків бракує спілкування. За рік працівники фонду планують охопити такою соціальною опікою сиротинці восьми західних областей.

Кілька разів у грудні їздила в дитячий будинок франківчанка Ярослава Дзьоган. За фахом вона вчитель англійської мови, але з дітьми відчувала себе швидше соціальним працівником. «Я ходила з ними в кінотеатр, доглядала за ними. Вони їздили на машинках, вони хотіли пити, їсти. Догляд, спілкування з дітьми – такою була моя місія», – каже Ярослава.

Подарунків багато – спілкування обмаль

Це не звичні «культмасові заходи», які дорослі «нав’язують» дітям. Волонтери приїжджають у сиротинець і презентують себе. Діти самі вибирають, хто з ким хоче провести вільний час. Як і самі вирішують, що саме разом робитимуть – підуть у кіно чи до парку, чи навчатимуться танцювати, чи щось майструватимуть. Приміром, дуже сподобалось їм робити ляльки-мотанки. Тут основне – спілкування, позитивна атмосфера уваги, – каже психолог Радислав Петрів. За його словами, благодійники надто захоплюються, особливо у час свят, подарунками, а дітям з сиротинців необхідна «соціалізація опіки».
Cуспільство відкуповується від цих дітей
Психолог

«По суті суспільство відкуповується від цих дітей. Дітям потрібні далеко не подарунки. Їм потрібно допомагати дорослішати. На часі є ось цей подарунок тепла, радості, того, що будь-яка дитина отримує в сім’ї – опіки й індивідуальної розмови, поради, захисту», – каже психолог.

Знайти вільний час для дітей-сиріт

Насправді посмішок було не 20, а 28 – для стількох вихованців організували дозвілля протягом грудня у двох дитячих будинках. Яких саме – з етичних міркувань не називають, як й імен тих, хто створив фонд «Завжди нова радість». За словами координатора програми «Подаруй дитині посмішку» Віктора Каратова, це представники малого і середнього бізнесу, яким не потрібний «соціальний чи політичний піар». Вони дають кошти, аби інші успішні люди (насамперед реалізовані у професійному сенсі) могли цікаво і повчально проводити час з вихованцями сиротинців. Цьому сприяє і нещодавно ухвалений завдяки Євро-2012 закон про волонтерство, каже Віктор Каратов.

«Той закон дозволив нам наймати успішних людей, які є лікарями, психологами, бізнесменами, художниками, людей різних професій залучити як волонтерів. Більше того, можемо робити їм запис в трудову книжку, що протягом такого-то часу вони здійснювали соціально-педагогічну роботу з дітьми, чого раніше не було», – говорить координатор програми Віктор Каратов.

Стоматологічна фірма з Івано-Франківська обіцяє обстежити і пролікувати дітей. Львівська арт-галерея пропонує провести майстер-класи. Студенти двох прикарпатських вузів хочуть стати волонтерами. Віктор Каратов стверджує, що є багато людей, які готові присвятити свій час дітям.
Вже є певна черга з успішних людей, які хочуть долучитися
Координатор програми «Подаруй дитині посмішку»

«Коли ми починали програму, то боялися, що вона завершиться за місяць, за два. Але у нас уже є кошти, яких вистачить як мінімум на рік. Насправді людей дуже багато, в нас вже є певна черга з успішних людей, які хочуть долучитися до програми», – каже Віктор Каратов.

В цьому році планують охопити програмою вісім західних областей. А загалом в дитячих будинках України виховується більше ста тисяч дітей.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG