Доступність посилання

ТОП новини

Wikipedia закривається на день


18 січня англомовний сайт не працюватиме, протестуючи проти законопроекту про боротьбу з піратством у США
18 січня англомовний сайт не працюватиме, протестуючи проти законопроекту про боротьбу з піратством у США
Прага – Англомовна версія електронної енциклопедії Wikipedia не працюватиме протягом доби у середу, 18 січня (починаючи з 7 ранку за Києвом). Це протест проти законопроекту проти боротьби з піратством у США, який, за побоюваннями, ставить під удар свободу та прозорість у мережі інтернету.

«Учні, зробіть свої домашні завдання наперед», – попередив перед закриттям на добу засновник Wikipedia Джиммі Вейлз. Найпопулярніша електронна енциклопедія, якою щодня користуються мільйони людей, протестує проти законопроекту боротьби з піратством, які нині розглядають американські законодавці.

За зміни виступають найбільші голлівудські кіностудії і студії звукозапису, збитки яких від піратства становлять мільярди доларів щороку. Ініціативу підтримує фармацевтична індустрія, низка видавців.

Проти – інтернетспільнота. Поруч з Wikipedia це компанії, які представляють пошукову систему Google, соціальні мережі Facebook і Twitter. Їх непокоїть те, що влада зможе на власний розсуд закривати сайти, на яких, за підозрами, поширюють неліцензійний зміст, не проходячи всіх судових процедур.
Через найменші порушення авторського права буде можливість закривати весь сайт
Юрій Пероганич

З протестами за океаном солідаризується громадська організація «Вікімедіа Україна», яка сприяє розвитку української Wikipedia. Про це говорить її виконавчий директор Юрій Пероганич: «Через найменші порушення авторського права буде можливість закривати весь сайт, що, на нашу думку, є неприпустимим».

Водночас, на думку оглядача, страйк мало вплине на користувачів в Україні, де мало хто звертається до англомовної версії енциклопедії.

«По-друге, рівень ролі інтернету в Україні є значно нижчим, ніж у таких країнах, як Сполучені Штати. Через те, якби навіть відключили українську «Вікіпедію», то це не мало б таких великих і гучних наслідків, як це буде мати там», – каже Радіо Свобода Юрій Пероганич. За його підрахунками, українську версію електронної енциклопедії щомісяця переглядає 10 мільйонів людей.

Англомовна ж Wikipedia страйкує вперше. Її італійський сайт раніше вже коротко протестував проти планів цензури інтернету з боку попереднього італійського уряду колишнього прем’єра Сільвіо Берлусконі. Тоді такий законопроект не пройшов.

Конфлікт у США тим часом занепокоїв і Білий Дім, який пообіцяв попрацювати з конгресменами, щоб нове законодавство викорінювало піратство, не ставлячи під удар свободу і новаторство в інтернеті. В офіційних планах також проведення конференції за участі опонентів нинішнього законопроекту.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG