Доступність посилання

ТОП новини

Хірургія без крові поширюється в Україні


Однак в Україні досі немає усіх інструментів, необхідних для такої хірургії, зазначають лікарі
Однак в Україні досі немає усіх інструментів, необхідних для такої хірургії, зазначають лікарі
Київ – В Україні поширюється новий вид лікування, що дозволяє замінити небезпечні для здоров’я хірургічні втручання на безкровні операції з мінімальним ризиком. Міністерство охорони здоров’я хоче навчити більше лікарів працювати з новими технологіями. Однак в Україні досі немає усіх інструментів, необхідних для такої хірургії, зазначають лікарі.

Українські лікарі вчаться працювати без скальпеля. Замість гострих інструментів – високі технології, роботи і лазери. Так звана ендоскопічна хірургія – це технологія, що дозволяє замінити обширні хірургічні операції на безпечні для здоров’я пацієнта втручання. Мікротехніка, яка вводиться в організм зазвичай природним, нехірургічним шляхом, ладна впоратися зі складними завданнями, наприклад, видаленням ракових пухлин. Якщо після звичайної операції людина має проходити довгу реабілітацію, то після лікування новітніми методами вже через декілька днів можна йти на роботу, запевняють лікарі.

Щоб користуватися такими технологіями, хірург має пройти спеціальне навчання. Однак далеко не всі фахівці здатні опанувати новітню хірургію, зазначає головний хірург Міністерства охорони здоров’я Петро Фомін.
Для того, щоб отримати сертифікат, лікар має взяти участь у не менш ніж 400 операціях
Петро Фомін

«Лікарі отримують нову спеціалізацію. Вони вчаться в інститутах, зараз працює лише один такий центр в Одесі. Хірурги отримують інформацію, спостерігають, беруть участь в операціях. І згодом, отримавши необхідний досвід, самі оперують, спочатку під наглядом спеціалістів. За кордоном так само. Для того, щоб отримати сертифікат, лікар має взяти участь у не менш ніж 400 операціях», – розповідає Фомін.

Хірургів вчать, але апаратів недостатньо

Хірурги проходять підготовку, але в Україні не вистачає необхідних інструментів. Наприклад, досі немає одного з найдосконаліших апаратів для хірурга-ендоскопіста – «да Вінчі», зазначає віце-президент Всесвітньої асоціації лікарів-ендоскопістів, ректор Одеського медичного університету Валерій Запорожан. Це робототехніка, набір хірургічних мікроінструментів, що дозволяє точно, з мінімальним втручанням в роботу організму проводити складні операції.
Апарат мінімізує хірургію і дозволяє видалити пухлину, не пошкодивши здорові тканини поряд. В нашій країні поки нема жодного
Валерій Запорожан

«Головне завдання, яке вирішує апарат, – проводити операції дистанційно і точно. Апарат мінімізує хірургію і дозволяє надзвичайно точно видалити, скажімо, пухлину, не пошкодивши здорові тканини поряд. Були складні операції на мозку та на серці. Такий прилад коштує 480 тисяч доларів. Апаратів «да Вінчі» близько 20 в Америці, 3–4 в кожній європейській країні та 14 у Китаї. В нашій країні поки нема жодного», – зазначає Валерій Запорожан.

Як запевняють лікарі, цей метод стане основним принципом хірургії в недалекому майбутньому. Зараз в Україні близько 600 лікарів-ендоскопістів, які щорічно проводять близько 15 тисяч операцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG