Доступність посилання

ТОП новини

Метені – Масляна по-латвійськи


Це одноденне свято починають святкувати зрання, бо слід встигнути відвідати усіх родичів
Це одноденне свято починають святкувати зрання, бо слід встигнути відвідати усіх родичів
Рига – В Україні – Масниця, в Росії – Масляна, а у Латвії – Метені. Це свято проводів зими та зустрічі з весною. Обов’язкові атрибути Метені – веселі пісні, ряджені, катання на санях та спалювання солом’яника. На відміну від ширше відомої російської Масляної, у Латвії на Метені пригощають не лише млинцями, але й стравою із свинячої голови. Святкуються Метені за сім тижнів до Лієлдієнас, тобто латиською Великодня.

Метені (Meteņi) – одноденне свято, його починають святкувати зрання, бо обов’язково слід встигнути відвідати усіх родичів, а також самому прийняти гостей, щоб у домі було щастя та благословення.

Також на Метені слід тричі з’їхати на санях з гірки. У давнину каталися в одних сорочках, щоб взяти від землі силу та енергію. Крім цього, у цей день обов’язково треба хвалитися, навіть тим, що у твого діда вуста найдовші.

«Латиш забереться на найвищий пагорб і кричить: «У мого батька льон найдовший», з іншого пагорбу доноситься: «Ні, у мого – довший», далі: «А у мого ще довший». Усі хваляться чим завгодно: гарними зубами, волоссям», – каже культурантрополог Рута Муктупавела.

Важливим атрибутом свята є ватра, щоб згоріло усе погане. Навколо ватри на Метені співають спеціальні обрядові пісні.

На Метені не працюють, а веселяться

А ось працювати цього дня не слід. Існує повір’я, якщо на Метені шити чи плести, то в городі весною заведуться кроти. А щоб кротів не було, діти на Метені галасують, свистять та кричать. Цього дня їм ніхто не забороняє цього робити, бо як потім з кротами полагодиш?

Але є традиція на Метені, щоб трохи провчити маленьких пустунів.

«Це давня латиська традиція на Метені, ряджений батько або ряджена мати вішають на дерево солодощі, і коли діти залізають нагору і збирають солодощі, там схована ще одна таємниця – кульок із снігом, який несподівано сиплеться їм на голову. Це так звана чистка на Метені», – розповідає фольклорист Ґатіс Озолиньш.

Яка погода на Метені, таким і літо буде

На Метені у Латвії обов’язково варять за старовинними рецептами кашу з перлової крупи, яку заговорюють, щоб врожай був щедрим. Також їдять боби, млинці, пироги і обов’язково свинину. У хліб запікають сир із конопляним сім’ям.

«Що принесеш нам, Метені?» – співають у пісні. У відповідь: «Свинячі вуха та млинець з ячмінної муки».

Ну а ряджені ходять, щоб зима злякалася і скоріше втекла. Серед персонажів ряджених – Ведмідь, Циганка та Господарка. Їх гостинно зустрічають у кожному домі, щоб вдача була.

А ще латвійці уважно слідкують за тим, яка погода на Метені. Якщо хуртовина, то буде добрий врожай ячменю, багато ягід та грибів. Якщо сонечко світить, то й літо буде теплим і сонячним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG