Доступність посилання

ТОП новини

Клептоманія через держзакупівлі? (огляд преси)


Хто і чому хоче змінити антикорупційне законодавство і що подорожчає перед Євро-2012?
Хто і чому хоче змінити антикорупційне законодавство і що подорожчає перед Євро-2012?
Київ – Вже скоро 250 мільярдів гривень державних коштів зможуть ділити без «зайвих» очей. Згідно з новим законодавством оголошувати про конкурс на державні кошти буде не обов’язково, так само як не обов’язково публікувати його результати. Як нагадує газета «День», упродовж останніх півтора року чиновники шість разів намагалися змінити тендерне законодавство в частині закриття його від громадськості. Головне, чого вони прагнуть – вивести з-під дії закону про держзакупівлі всі державні та комунальні підприємства, а також господарчі товариства із держчасткою понад 50%. Реальна мета законодавчих змін полягає в ліквідації громадського контролю над тим, як влада розпоряджається мільярдами державних коштів. Заголовок публікації «Гіперболізована клептоманія?».

130 мільйонів євро зароблять заклади харчування на обслуговуванні іноземців під час фінальної частини Євро-2012. За прогнозом УЄФА, Україну під час чемпіонату відвідають до 1,2 мільйона гостей. Кожен із них може витратити на харчування не менш як 20 євро на день, інформують експерти «Газети по-українськи». І хоча подорожчання меню у мережевих ресторанах швидкого харчування не очікується, ресторани найвищого цінового сегменту можуть завищити вартість страв у меню напередодні Євро-2012. На це звертає нашу увагу матеріал «Перед Євро подорожчають лише ресторани».

Антикорупційний закон уже незабаром може бути переглянутий. Як інформує газета «Сегодня», 53 народних депутати від Партії регіонів звернулись у Конституційний суд за роз’ясненням, чи потрібно депутатам декларувати свої видатки, а держслужбовцям – мати пакети акцій підприємств. В опозиції заявляють, що це звернення має одну мету: не показувати свої величезні трати перед виборами. Конкретніше про це йдеться в статті «Закон про боротьбу з корупцією переглянуть».

Від 1 березня в Україні підвищаться тарифи на водопостачання і водовідведення. І хоча комунальники переконують, що встановивши лічильник мешканці платитимуть менше за воду, однак багато хто помічає, що відбувається навпаки – з лічильником у квартирі доводиться платити більше, ніж за усередненим тарифом. Про те, чому так відбувається і як скоротити витрати на опалювання і водопостачання, розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG