Доступність посилання

ТОП новини

Угорським медикам підвищать зарплату, заощаджуючи на хворих


Уряд пішов на цей крок під великим тиском профспілок, побоюючись загального страйку медиків
Уряд пішов на цей крок під великим тиском профспілок, побоюючись загального страйку медиків
Угорщина – Угорським медикам вперше за останні 10 років підвищили зарплату. Щоправда, уряд пішов на цей крок не з власної волі, а під великим тиском профспілок, побоюючись, що загальний страйк медиків паралізує діяльність лікувальних установ країни. В Угорщині у лікарнях хронічно бракує медсестер, лікарі-початківці отримують зарплату, нижчу від некваліфікованих робітників на виробництві, а випускники медичних вишів сотнями виїжджають працювати за кордон.

Передусім уряд має намір підвищити зарплату на 18–40 відсотків працівникам лікарень, де працює 86 тисяч медсестер і лікарів. Утім, суттєву надбавку – до 80 відсотків – одержать лише 17 тисяч профільних лікарів, які щомісяця отримують за свою роботу менше ніж 1200 євро.

Керівник відомства з питань охорони здоров’я Угорщини Мікловш Сочка наголосив у цьому зв’язку: «Треба розуміти, що до цієї категорії медиків, що отримають підвищені надбавки до зарплати, відносимо 80 відсотків інтернів, які хочуть мігрувати за кордон. Цей процес ми повинні зупинити».

Молодь все одно їде за кордон

Мікловш Сочка мав на увазі 2500 лікарів-інтернів, які подали заяви на звільнення через низьку зарплату. Про невисокі заробітки в угорських лікарнях свідчить така офіційна статистика: із 68 тисяч лікарів 90 відсотків отримують на руки з вирахуванням усіх податків менше ніж 300 євро. Причому майже половина цих медиків має 20-літній фаховий стаж.

Згідно з даними «Лікарського тижневика», щомісяця працювати у клініки Західної Європи з Угорщини виїжджає до ста лікарів. Їх не зупиняє навіть те, що з січня поточного року замість 200 доларів вони сплачують 500 доларів мита в угорські державні установи за різноманітні довідки, необхідні для працевлаштування за кордоном.

Уряд планує виділити на підвищення зарплат медикам 30 мільярдів форинтів (приблизно 100 мільйонів євро). Половина цих коштів надійде з податку на харчі, що мають підвищений вміст солі, цукру і жиру. В основному йдеться про популярні серед молоді чипси, солоні палочки, підсолоджені напої і так званий фаст-фуд. Решту 50 мільйонів євро уряд обіцяє забезпечити завдяки реорганізації медичних установ.

Заощаджують на глибинці

На практиці це означає, що, скажімо, у такому містечку, як Керменд на заході Угорщини із двадцятьма тисячами мешканців, позбудуться пологового відділення у місцевій лікарні і певної кількості ліжко-місць на інших поверхах старовинного шпиталю, подарованого місту ще в ХІХ столітті угорським аристократом Батьяні. Отож місцевим породіллям доведеться їхати за 25 кілометрів аж до обласного центру Сомбатгей. Подібним чином центральна влада планує обійтися ще з 17 провінційними лікарнями.

Опозиційні партії вважають програму уряду у сфері медицини однобокою і шкідливою. Член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Іштван Ґараї від партії соціалістів зазначив: «Цей вид структурних змін однозначно погіршує надання медичної допомоги хворим, адже збільшується час на дорогу і росте віддаль до лікарні».

Однак, за розрахунками уряду, реформа медицини в Угорщині допоможе щороку заощаджувати до 130 мільйонів євро у державному бюджеті, а частину цих грошей вже цього літа можна буде виплачувати як підвищені зарплати угорським медикам.

Щоправда, такого оптимізму урядовців зовсім не поділяє голова палати лікарів Угорщини Золтан Балоґ.

«Ця сума аж ніяк не вирішить комплексної проблеми оплати праці медичних кадрів, – каже він, – хіба що послужить орієнтиром на наступні роки при впорядкуванні зарплат працівників галузі».

На думку Золтана Балоґа, підвищення зарплати може лише тимчасово зупинити міграцію інтернів за кордон. Однак ці молоді лікарі все одно не зможуть заповнити 6 тисяч вакансій у медичній сфері Угорщини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG