Доступність посилання

ТОП новини

Після імпічменту екс-президент Литви Паксас хоче стати депутатом Сейму


Екс-президент Литви Роландас Паксас
Екс-президент Литви Роландас Паксас
Сейм Литви ухвалив зміни до закону про вибори до цієї інституції, які передбачають, що особа, яка була усунута з виборної державної посади шляхом імпічменту, через чотири роки може знову брати участь у парламентських виборах. Ухвалення згаданих змін означає, що усунений в результаті імпічменту екс-президент Литви Роландас Паксас зможе балотуватися до Сейму. Сам політик вже заявив, що братиме участь у цьогорічних виборчих перегонах.

Чинне нині законодавство Литви передбачає, що особі, усунутій з виборної посади або позбавленій депутатського мандату в результаті імпічменту, довічно забороняється балотуватися до Сейму.

У разі, якщо президент Литви Даля Ґрібаускайте підпише ухвалену минулого тижня парламентом нову редакцію Закону про вибори до Сейму, то перед колишнім президентом країни Роландасом Паксасом, усуненим від влади у 2004 році в результаті імпічменту, відкриваються перспективи повернутися в національну політику.

Європейський суд з прав людини проти довічної заборони

Причиною внесення Сеймом відповідних поправок до литовського виборчого законодавства стало рішення Європейського суду з прав людини, згідно з яким, довічна заборона балотуватися до парламенту для політика, який пройшов імпічмент, порушує одну з основних громадянських свобод – участь у виборах.

Роландас Паксас, який є депутатом Європейського парламенту, заявив про свій намір балотуватися у депутати Сейму Литви у перебігу цьогорічних парламентських виборів.

За словами політика, він може внести свою кандидатуру до списків від партії «Порядок та справедливість» під першим номером, оскільки є головою цієї партії.

«Рішення Європейського суду було ухвалене, воно справедливе і парламент Литви відреагував на нього»,зазначив Роландас Паксас.

Опоненти ж стверджують, що для впровадження у життя рішення Страсбурзького суду недостатньо внести зміни до закону про вибори до Сейму, а слід ухвалити відповідні зміни до Конституції.

Зокрема такої думки дотримується прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

Скільки ж разів можна порушувати присягу?

Депутат Сейму від партії «Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи» Кястутіс Масюліс голосував проти ухвалення нових змін у Законі про вибори до Сейму. Він розмірковує над тим, скільки ж разів тоді людина за своє життя може порушити присягу?

«Я завжди був і залишаюся тієї думки, що люди не повинні мати можливість не раз порушувати Конституцію. А зараз ми створюємо таку можливість, бо виходить, що людина, порушивши присягу, може у середньому кожні чотири роки це робити Це конституційна проблема», – зазначив Кястутіс Масюліс.

Наразі представник «Соціал-демократичної партії», депутат Бронюс Брадаускас вважає, що остаточний вибір зроблять виборці, адже вони голосуватимуть або ні за кандидата, який свого часу порушив присягу.

Роландас Паксас – перший керівник європейської держави, усунутий з посади в результаті імпічменту у 2004 році, після того, як Конституційний суд визнав, що він тричі порушив Конституцію Литви, незаконно надавши громадянство російському підприємцю Юрію Борисову, не забезпечивши збереження державної таємниці та здійснивши тиск на ухвалення рішення окремими приватними особами та компаніями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG