Доступність посилання

ТОП новини

Християни у Британії сподіваються на повернення до цінностей


Лондон – «Християнство може запропонувати альтернативи для виходу з кризи»! – таке головне гасло Великодніх проповідей у Британії, де святкування вже відбулися за Григоріанським календарем.

Великоднем церковні діячі скористалися, щоб застерегти від того, що вони називають «наступом войовничої світськості».

Глава Католицької церкви Шотландії кардинал Кіт О’Браєн у Великодній проповіді закликав християн носити хрестики, як символ своєї віри.

Хрестики насправді стали серйозною темою дискусій і навіть судових позовів, в яких кілька працівників захищають право носити їх на робочому місці, у той час як великі компанії намагаються уникати символів релігійної приналежності.

Релігія може мати відповіді

Першоієрарх Англіканської церкви архієпископ Кентерберійський Рован Вільямс у Великодній проповіді висловив думку, що у британському суспільстві войовничий атеїзм поступається визнанню, що релігія може мати відповіді на деякі нагальні проблеми суспільства.

Він посилався на нові книги з аналізом міжнародної економічної кризи, в яких дослідники припускають, що без використання релігійних принципів, деякі саморуйнівні аспекти діяльності людства зупинити буде важко.

«Це не зовсім відродження релігії, але є підстави вважати, що, можливо, змінюється те, як серйозні і ліберально налаштовані коментатори більше не думають про віру, як про безголового і ворога, що пригнічує усіх, а, радше, як про союзника у намаганнях змінити спосіб життя і соціальні моделі, які щораз більше виглядають божевільними. Моделі, в яких безмежне матеріальне зростання і особисте нагромадження далі переважають усі інші аргументи: про соціальну згуртованість, міжнародну справедливість і реалістичне усвідомлення, що ресурси не безмежні», – наголосив Рован Вільямс.

Прощання архієпископа

Рован Вільямс вважає, що фінансово-економічні кризи останніх років змусили людей в багатьох країнах згадати, що в житті повинні бути й інші цінності, окрім жаги до матеріального збагачення.

Але – це питання, які супроводжують людство упродовж усієї історії цивілізації і, схоже, залишатимуться, а Рован Вільямс, попри його величезний моральний авторитет і надзвичайну інтелектуальну вагу в Британії, не зміг повністю виконати свого головного завдання на посту архієпископа Кентерберійського.

Його Великодня проповідь у якості англіканського першоієрарха була остання. У грудні Рован Вільямс переходить на посаду в Кембриджському університеті.

А Англіканську церкву очікують подальші болісні дискусії стосовно права жінок бути єпископами, а також суперечки щодо гомосексуалізму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG