Доступність посилання

ТОП новини

Владна партія Угорщини обрала на президента країни свого союзника


Парламент Угорщини, в якому владна партія консерваторів «Фідес» і її союзники, християнські демократи, мають понад дві третини голосів, обрав сьогодні на президента країни Яноша Адера, близького союзника владної коаліції і прем’єр-міністра Віктора Орбана.

Янош Адер, якому днями сповниться 53 роки, юрист за освітою, був одним із засновників партії «Фідес» наприкінці 1980-х років. Тривалий час був заступником голови партії, відтак кілька років очолював її. З 1998-го до 2002 року, в часи попереднього прем’єрства Віктора Орбана, Янош Адер був спікером угорського парламенту. В роки опозиції «Фідес» Адер був керівником парламентської фракції партії. Із 2009-го до 2012 року він був депутатом Європарламенту.

Попередній президент, теж союзник влади Пал Шмітт, мусив піти в відставку місяць тому, коли його звинуватили в науковому плагіаті.

Президент в Угорщині обирається парламентом на п’ятирічний термін із переважно церемонійними повноваженнями, серед яких одні з найсерйозніших – право повернути закон на повторний розгляд до парламенту або на перевірку до Конституційного суду.
XS
SM
MD
LG