Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 стало борговою ямою України – експерти


Київ – Український уряд готується до Євро-2012 за рахунок позик, які в нинішній ситуації повернути буде дуже важко, констатують українські та закордонні експерти. На їхню думку, орієнтовні прибутки від чемпіонату є набагато меншими, аніж витрати на нього, і восени країну очікує боргова криза. Зі свого боку, віце-прем’єр Борис Колесников переконує, що Україна заробить на туризмі більше, аніж витратила на чемпіонат.

Цього року Україна має повернути майже 12 мільярдів доларів запозичень, 5,3 мільярда з яких – в іноземній валюті, свідчить офіційна статистика.

Між тим, загальні боргові зобов’язання українського уряду, виражені в облігаціях, перевищують 80 мільярдів, і близько половини цього боргу пов’язано з підготовкою до чемпіонату Європи з футболу, заявив у інтерв’ю агенції «Ройтерз» керівний партнер «Капітал Таймс», фінансовий аналітик Ерік Найман.

Відповідно до урядової програми, Україна, витратила на Євро-2012
6,6 мільярда доларів із бюджету і 6,8 мільярда – коштів державних та приватних інвесторів.

Таким чином, за словами Еріка Наймана, державний бюджет взяв на себе додатковий борговий тягар, і платники податків довгі роки будуть платити за свято європейського футболу.

Восени є ризик боргової кризи та нестабільності гривні – Лановий

Бюджетні витрати на Євро-2012 вже восени викличуть фінансову та боргову кризу в Україні, сказав у коментарі Радіо Свобода народний депутат від НУНС, економіст Володимир Лановий.

«Згадаємо кредит російського ВТБ банку, який український уряд пролонговував уже 4 рази, і банк не згоден подовжувати його ні за які відсотки. Отже, уряд бере короткострокові кредити, під високі відсотки, які треба повертати приблизно за три місяці, – пояснює депутат. – Ситуація безвихідна, восени матиме місце криза з валютою на внутрішньому ринку, бо Нацбанк не зможе одночасно продавати долари українцям, підтримуючи курс валют, і віддавати борги. Буде криза платоспроможності країни, і навіть втрата майна. Адже облігації випускав і «Нафтогаз», і частину з них скупили компанії, пов’язані з російським «Газпромом».

Володимир Лановий додає, що дешевих кредитів, таких, як від МВФ, Україна цього року не отримувала і не отримає.

Всі ці чинники можуть призвести до втрати стабільності гривні, вважають фахівці Центру Разумкова.

Борги ростуть – через корупцію та погані умови для інвестора – експерт

Інший економіст, Андрій Новак, висловив Радіо Свобода думку, що боргової кризи під час підготовки до футбольного турніру можна було б уникнути, якби не корупція та погані умови для інвестора.
І попередній, і чинний уряди скористалися нагодою зробити найбільшу корупційну схему – яка має назву «Євро-2012»
Андрій Новак

«І попередній, і чинний уряди скористалися нагодою зробити найбільшу корупційну схему – яка має назву «Євро-2012». Частка приватного інвестора у підготовці була невеликою – хоча саме він контролює власні кошти й не допускає зловживань. Решта коштів стала об’єктом масштабних зловживань – ми бачили, як вартість об’єктів Євро-2012 постійно зростала», – зауважує Андрій Новак.

Зі свого боку, віце-прем’єр Борис Колесников, який контролює підготовку України до турніру, в інтерв’ю виданню «Комерсант» запевнив, що Україна витратила менше, ніж Польща, і зможе повернути ці кошти за рахунок туризму.

«Для бюджету загальна вартість підготовки до чемпіонату склала п’ять мільярдів доларів. Ці кошти були спрямовані на будівництво аеропортів, доріг та інфраструктури загалом. А Польща витратила на підготовку до Євро-2012 34 мільярди. Я гадаю, на туризмі Україна заробить у рази більше, мінімальна виручка складе півтора мільярда доларів. Хотілося б, щоб український бізнес запрацював на повну потужність. Чемпіонат – це дуже гарний промоушен для України», – наголошує віце-прем’єр.

Водночас Нацбанк розраховує, що додатковий притік іноземного капіталу за час «Євро-2012» складе один мільярд доларів. Незалежні експерти наголошують, що більшість цієї суми потрапить не до бюджету: його отримають компанії, які обслуговуватимуть туристів. Фахівці сходяться на думці, що повернення Україною запозичень, зроблених до турніру, триватиме декілька років.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG