Доступність посилання

ТОП новини

Між Угорщиною і Румунією розгорівся дипломатичний скандал


Угорщина – Не вщухає дипломатичний скандал між Угорщиною та Румунією. Сусіди не порозумілися через спробу перепоховати останки одного угорського поета на його етнічній батьківщині в Румунії. Румунська влада вважає надто суперечливим життя і творчість Йожефа Нірьо, який симпатизував нацистам і не приховував своїх антисемітських поглядів. Натомість правляча коаліція консерваторів в Угорщині називає Нірйу виразником національних ідей угорців.

Перебуваючи днями без офіційного запрошення румунської влади в трансільванському місті Одорхею-Секуєск, спікер угорського парламенту Ласло Кьовейр назвав реакцію Бухареста «істеричною», «параноїдальною» і «комічною».

«Перемога судилася народу, що має такого сина, якого побоюються навіть мертвого. Хоча правди боятися не треба», – заявив Кьовейр перед зібранням представників місцевих національно-культурних осередків угорців.

Румунський прем’єр-міністр Віктор Понта засудив спроби численних послідовників Нірйу перепоховати останки поета в його рідному місті Одорхею-Секуєск . До 1920 року воно входило до Австро-Угорщини і називалося Сейкейудваргей.

У заяві румунського уряду цей захід названо провокацією угорських правих радикалів. Тим не менше офіційний Бухарест діятиме згідно з нормами об’єднаної Європи, щоб не потурати силам, які прагнуть внести розбрат між румунами та угорцями, йдеться в урядовому комюніке.

Наразі мерія адміністративного центру Одорхею-Секуєск (повіт Харґіта) у Трансільванії заборонила урочисте перепоховання угорського поета Йожефа Нірьо, вихідця із цих країв.

Тінь минулого посварила добрих сусідів

Захищаючи пам’ять Йожефа Нірьо від нападів, спікер національних зборів Угорщини Ласло Кьовейр зазначив: «Письменник у своїх творах завжди вмів відділяти літературу від політики».

Тим не менше факти з його біографії свідчать про інше. Громадська і творча активність Йожефа Нірьо припала на 1940-45 роки. Після військового путчу салашистів у 1944 році Нірьо зберіг свій депутатський мандат, а через деякий час утік із відступаючими німецькими частинами до нацистської Німеччини. Помер Нірйу в Іспанії часів каудільйо Франко у 1953 році.

Вже на початку дипломатичного скандалу між Угорщиною та Румунією депутат Аґнеш Вайдаї від незареєстрованої в угорському парламенті депутатської фракції «Демократична платформа», яка відкололася від соціалістів, у залі засідань звернулася безпосередньо до прем’єра Віктора Орбана. Вона запитала, чому правляча коаліція консерваторів знову возвеличує в суспільстві культ диктатора Міклоша Горті та нацистського путчиста і військового злочинця Ференца Салаші і, на додачу, ще й поета Йожефа Нірьо.

Але віце-прем’єр Тібор Наврачич, що заміщав на той час Орбана у парламенті, порадив Вайдаї знову перечитати «Краткий курс компартии». Він заявив, що по війні в лавах угорських комуністів можна було знайти чимало перефарбованих салашистів.

Безвідносно до дискусії політичних опонентів на цю тему, уповноважений парламенту Угорщини у справах перепоховання Нірьо Олівер Пратер зауважив, що юридичних підстав для заборони похорону останків поета нема. Пратер переконує, що цю церемонію просто відкладуть до тих пір, поки не пройдуть місцеві вибори в Румунії, щоб не дражнити місцевих націонал-радикалів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG