Доступність посилання

ТОП новини

США: розходження між демократами й республіканцями поглиблюються


Нью-Йорк – У США поглибилися ідеологічні розходження між двома найбільшими політичними партіями – Демократичною і Республіканською. Згідно з останнім соціологічним дослідженням центру Pew Research, демократи й республіканці нині розходяться у поглядах значно більшою мірою, ніж 25 років тому. Навіть вікові, расові, статеві та класові розбіжності у поглядах не такі значні, як політичні.

Опитування у квітні цього року провів дослідний центр Pew Research. Соціологів цікавило, як американці ставляться до таких питань, як проблема нелегальної імміграції, захист довкілля, роль уряду у житті суспільства тощо.

Як підкреслив Ендрю Когут, президент центру Pew Research, відповіді визначалися тим, до якої партії респондент належав. «Розходження, зумовлені партійною приналежністю, є значно суттєвішими, аніж за будь-якою іншою ознакою. Різниці у статках, в освіті, різниці релігійні залишаються такими ж, як були 25 років тому, але у відсотковому відношенні розходження між демократами й республіканцями збільшилися удвічі», – сказав Когут в інтерв’ю Національному громадському радіо.

Зростання розходжень, розповів він, далося взнаки найбільше упродовж останніх двох президентських адміністрацій. Йдеться про адміністрації Джорджа Буша, республіканця, і Барака Обами, демократа.

Дві партії – дві ідеології

Ідеологічно дві партії дійсно суттєво розходяться. Демократи виступають за збільшення ролі уряду у житті суспільства, за вирішення соціальних проблем шляхом спеціальних допоміжних програм за рахунок збільшення податків.

Республіканці ж сповідують мінімальне втручання уряду, скорочення бюрократичного апарату і скорочення податків. Президент-республіканець Рональд Рейган, наприклад, називав урядову бюрократію «зажерливою твариною», здатною поглинути все, що дадуть, тож давати, вважав він, треба якнайменше.

Джон Галагер, оглядач ньюйоркської радіостанції WOR, коментуючи результати опитування, зауважив: «Ось вам новина: американці назагал не змінилися, але ставлення до вартостей в республіканців і демократів змінилося. 25 років тому люди, що належали до двох партій, на певні запитання відповідали більш-менш однаково. Але сьогодні відповіді настільки різні, що ті ж таки запитання можуть стати лакмусовим папірцем щодо партійної приналежності».

На 20% стало більше демократів, які виступають за урядові заходи сприяння расовим меншинам, за спеціальні пільги у працевлаштуванні та вступі до вишів. Як наслідок, Демократичну партію залишають помірковані демократи, а в Республіканській побільшало консервативно налаштованих членів. Ця тенденція може вплинути на результат президентських виборів, що відбудуться в США у листопаді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG